IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Властите в чешки град заличават Фердинанд Порше

Причината е във връзките на легендарния конструктор с нацистите

Властите в чешки град заличават Фердинанд Порше

Властите на чешкото градче Вратиславице взеха решение да унищожат всички символи, напомнящи за легендарния автомобилен конструктор Фердинанд Порше, който е роден именно в това населено място. Причината за това е връзката му с нацизма.
Властите в чешки град заличават Фердинанд ПоршеФердинанд Порше е роден на 3 септември 1875 г. в малкия град Маферсдорф (сега Вратиславице), който по това време е част от Австро-Унгарската империя. Родителите му са судетски германци. Сега в градчето, в което живеят 8400 души, има 8 паметни плочи, напомнящи за легендарния конструктор. След жалба на група местни жители, сред които има бивши концлагеристи от Втората световна война, всички символи, свързани с Порше, ще бъдат премахнати.

Основната причина е, че освен с разработка на автомобили, Фердинанд Порше е известен и със своите постижения във военната техника. По време на Първата световна война той създава машини с хибридно задвижване, както и двигатели за дирижабли и самолети. Заради заслугите си Порше получава титлата "професор" на Университета във Виена, въпреки че няма висше образование. А Кайзера на Германия му връчва кръст "За заслуги".

През Втората световна война Порше придобива още по-голяма слава, когато неговото конструкторско бюро създава различни всъдеходи и амфибии на базата на легендарния модел Volkswagen Beetle, както и тежките танкове Tiger и Tiger Konig, противотанковата самоходна машина Ferdinand и свръхтежкия танк Maus.

Именно дейността на Фердинанд Порше по време на Втората световна война, както и близките му отношения с Адолф Хитлер, високото звание от SS и факта, че хиляди концлагеристи са работили в заводите на компанията му, са на път да накарат хората от родното му място да се отрекат от него.

Снимка: Wikipedia

Още по темата:
Фердинанд Порше – 6 факта от живота на гениалния конструктор
Как една "костенурка" забрави нацисткото си минало и завладя Америка
 

0 от 500
  • #19
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Targalashnikov ( преди 10 години )
    Селото си прави реклама... после ще разширят Музея на Порше. Щ го заредят с по редки модели и ще вдигнат цената на билетчето :))
  • #18
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Wow ( преди 10 години )
    А ти си много *** човек, който явно не разбира от коли и тяхната история!
  • #17
    23 rate up comment 0 rate down comment
    12345 ( преди 10 години )
    Оръжията не убиват. Хората убиват.
  • #16
    7 rate up comment 25 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Порше са най-измислените коли - пълни *** за нищо не стават! Най-много някоя умряла глоква да си купи такъв таралясник!!!
  • #15
    15 rate up comment 12 rate down comment
    То по тази логика .. ( преди 10 години )
    Името рено трябва да се заличи НАВСЯКЪДЕ!И за съдействие на нацистите навремето и особено за *** които бълват сега, наричайки ги "коли"! Що народ се изтрепа с тия щайги ...
  • #14
    16 rate up comment 4 rate down comment
    до анонимния долу ( преди 10 години )
    ***!
  • #13
    8 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    всичките постижения на "немските инженери" всъщност са на еврейски учени или внос учени през 2рата световна война. Има много книги, който описват как учените, които не са могли да избягат са били принуждавани да работят за Хитлер и за Германия - Индиици, Еврей, Руснаци, Африканци каквото се сетиш, щом е било от полза са го ползвали без право на отказа. Немските учени по времето на Хитлер в Германия са може би под 30 % от всичките учени там... Инженерната им мисъл напрактика не е тяхна мисъл...
  • #12
    12 rate up comment 3 rate down comment
    VTEC ( преди 10 години )
    Аутомедия, впечатлен съм :)))
  • #11
    32 rate up comment 3 rate down comment
    VTEC ( преди 10 години )
    Иначе по темата, няма как няколко изкуфяли еврейчета да заличат делото на Фердинанд Порше. Нацист или не, той си остава гений. Ако ще и ише 8 000 паметни плочи да унищожат.
  • #10
    23 rate up comment 4 rate down comment
    VTEC ( преди 10 години )
    Има огромна разлика между фашизъм и националсоциализъм. На теория направо нямат нищо общо едно с друго. Двете понятия се смесват поради простата причина, че някак си комунистическата пропаганда в СССР е нямало как да обяснят на народа, защо две социалистически суперсили се бият помежду си :)