IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Собствениците на коли с газови уредби могат да си отдъхнат

Не се налага да минават през КАТ за пререгистрация, съобщиха от "Автомобилна администрация"

Собствениците на коли с газови уредби могат да си отдъхнат

Собствениците на коли с газови уредби могат да си отдъхнат
Снимка: архив, Булфото

Автомобилите с вече монтирани газови уредби няма нужда да минават каквато и да е допълнителна проверка, заявиха от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", съобщи "Труд".

Така напрактика шофьорите с коли на газ вече могат да си отдъхнат, след настаналата през последните дни шофьорска психоза пред отделите на КАТ в страната.

Дотук се стигна след серия информации в медиите през последните дни, че автомобилите с газови уредби трябва да минат допълнителна техническа експертиза и да сменят големия талон, в който изрично да е упоменато, че колата може да се движи и на алтернативно гориво.

Информациите гласяха още, че промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена в КАТ.

Само през вчерашния ден заради плъзналите слухове близо 400 автомобила, снабдени с метанови и газови уредби, са били пререгистрирани в КАТ-София.

Такова изискване все пак ще има, но то ще е само за возила, на които бъде сложена бутилка след 1 март 2014 година, гласи наредба Н-3 на транспортното министерство, съобщиха пред "Труд" от ДАИ.

От КАТ пък обявиха, че няма да глобяват собствениците на автомобили, в чиито талони не е упоменато, че возилото е преоборудвано на газ или метан дори и след 1 март догодина.

Достатъчно е колата да е преминала през технически преглед и изправността на бутилката да е установено при него, допълват от "Пътна полиция".

Още новини от България четете в Dnes.bg

0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ванко ( преди 10 години )
    Не разбирате ли ,че тези пари са заложени да влязат в бюджета и каквото и да приказват просто ще си ги съберат на каквото и да е цена. Много интересно къде са великите неправителствени организации като хелзински комитет и останалите борци за справедливост, защо мълчат като дуп...а ,скрити в лусозните си офиси, защо не заведат съдебни искове срещу този рекет, или ако скочат на държавата няма вече да ги показват по телевизията ??????
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    В други автофоруми потребител с ник dyankog е създавал впечатление, че работи за Технотест, една от облагодетелстваните фирми.По същество, наредбата е влседствие евродиректива и влиза в сила от 03.2014. Според наредбата, монтирането на АГУ е конструктивна промяна. Според ЗДП за конструктивна промяна на МПС има санкция, дали ще се прилага зависи от служителя на МВР. Няма как да се премине ГТП с невписана в талона конструктивна промяна! Оттук след 03.2014 трябва да се мине през сертифицираща фирма. А това са ТИАТ и Технотест за скромната сума от около 400 лв + 22 лв за КАТ. Всеки сам си решава дали да рискува и да даде 22 лв сега или 400+ след март.
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Ал ( преди 10 години )
    А ако след пререгистрирането на автомобила за работа с LPG реша да сваля АГУ и да карам само на бензин , ще трябва ли отново да сменям талона ?
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 10 години )
    жалко. Пак печелят клошарите и никога няма да се измъкнат от клошарските си навици с тия наши смешни закончета :)
  • #10
    2 rate up comment 5 rate down comment
    dyankog ( преди 10 години )
    За какви комунисти ми говорите, когато Наредба 3 на МТИТС е приета през февруари 2013г. т.е. от правителството на ГЕРБ.
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ................ ( преди 10 години )
    Така сте наплашили хората, че днеска в КАТ беше ад, толкова много хора си сменяха талоните........
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Do6o pak se otarva
  • #7
    6 rate up comment 2 rate down comment
    01.03.2014 ( преди 10 години )
    Абре и да го бистриме и да не го бистриме ще го ядем! Просто с този ЕС сме като във СССР каквото кажат от Брюксел козируваме и чинно изпълняваме, но не защото ни задължават ,а защото продажниците гледат да угодят да не вземат да им се скарат. Жалката *** дето ни управлява тия 24 години трябва да бъдат не свалени ,а заличени!
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    chavv ( преди 10 години )
    мда, 1млн автомобила така се пререгистрират за 3 месеца :D
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Препатил ( преди 10 години )
    Колеги, мисля, че 01.03.2014 е прав. Наредбата е на Министерство на транспорта, а КАТ са към МВР. Поради тази причина КАТ не могат да ви направят нищо, но те са тези, които издават талоните!!! Когато дойде време за ГТП, в пункта сравняват данните от големия талон с това, което виждат. И за да ви отровят живота, ще се стигне до описаната от колегата ситуация! Така че променете си талона за 20-тина лева, само не се бутайте всички заедно, че днес в КАТ беше мазало! Има време до март. :)