IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Otobuxi – такси, бус и автомобил в едно

Канадец предложи свое решение на проблемите в градския транспорт

Otobuxi – такси, бус и автомобил в едно

Една от хипотезите за перфектната организация на пътното движение в бъдещето гласи, че отделните видове транспорт трябва да се сливат един с друг, което ще доведе до размиване на границите между личния и обществения транспорт.


Otobuxi – такси, бус и автомобил в едно

Канадският инженер Чарл Бомбарди се е опитал да постигне именно това, съобщава изданието Zukunft-mobilitaet.net.  В основата на неговата идея е, че не всяко транспортно средство върши работа в отделни градски райони. Така например, големият автобус не е никак удобен при движение в плътно застроени квартали.

Затова инженерът предлага свое решение на този проблем – напълно електрическото Otobuxi, което обединява автомобил, автобус и такси в едно. Според Бомбарди, това превозно средство е напълно автономно и не се нуждае от шофьор, а се направлява от диспечер. То може да посрещне пътника на прага на дома му, като за поръчването му клиентът има нужда единствено от смартфон и съответното приложение за него.

Otobuxi – такси, бус и автомобил в едно

Електрическото превозно средство ще предлага на обитателите си 2 или 3 възможни комбинации за придвижване, като ще доставя клиента не до офиса му, а до най-близката станция на метрото (или съответно спирка на трамвая или автобуса). Още при задаване на параметрите, благодарение на приложението от смартфона, клиентът ще научава и тарифата, по която ще се вози.

Otobuxi – такси, бус и автомобил в едно

Возилото ще бъде със задвижване на четирите колела, като ще може да побере до 12 пътници. Благодарение на компактните си размери и безшумния електромотор, то ще може спокойно да прекосява жилищните райони. А напълно автономният му режим на работа, според неговия създадел, гарантира, че експлоатационните му разходи, няма да бъдат високи.

Снимки: Zukunft-mobilitaet.net

Тагове: otobuxi
0 от 500