IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колата за сигурност на Формула 1 катастрофира тежко на „Монца“

Пилотът и пътникът в Aston Martin Vantage се разминаха без наранявания (ВИДЕО)

Използваният като „кола за сигурност“ Aston Martin Vantage катастрофира сериозно по време на рутинни тестове в навечерието на поредния кръг от световния шампионат във Формула 1, който ще се проведе през този уикенд на пистата „Монца“ в Италия.



Инцидентът се размина без пострадали, като не е ясно каква е причината за случилото се. Видеозапис от катастрофа показва как шофьорът на колата Бернд Майландер, който изпълнява тази функция от повече от 20 години, губи контрол над управлението, когато влиза в завой „Параболика“ - един от най-бързите на трасето. Автомобилът се завъртя, удря се в бордюра и спира в предпазните ограждения.

Странният характер на инцидента, най-вече заради това как се движи колата при спирането, предизвика оживени дискусии в интернет-пространството. Някои предполагат, че спирачките са прегрели и Майландер умишлено плъзга автомобила настрани, за да забави скоростта.


Aston Martin катастрофа Формула 1


„Имаше инцидент на пистата с колата за безопасност на FIA днес в Монца. Случилото се разследва от Aston Martiп, като можем да потвърдим, че шофьорът и пътникът са добре. На пистата има още кола за сигурност, така че това няма да повлия е на събитието през уикенда“, се казва в официално изявление на международната федерация по автомобилни спортове (FIA).

Това не е първият подобен инцидент с автомобилите за безопасност. По време на Голямата награда на Бразилия през 2002 г. Ник Хайдфелд се блъсна във вратата на паркираната медицинска кола на Mercedes, като това стана секунда преди пилотът Алекс Рибейро да излезе от нея. Две години по-рано самият Рибейро се удари в медицинска кола по време на тренировка за Голяма награда на Монако.


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 2 седмици )
    Това е точно толкова аквапланинг колкото дерайлиране. Използваш термини които не разбираш. Къде видя аква?
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    На мен ми прилича на аквапланинг, но пък системите трябва да сработят. След това загуба на контрол
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 1 ( преди 2 седмици )
    Какъв баланс на спирачките? Какви спирачки? Не видя ли, че преди да вземе десния завой, рязко зави на ляво, а след това рязко надясно. Смяташ ли, че е от липса на опит или е случайно? Очевидно е че е нарочно завъртя автомобила. Най-логичната причина наистина би била да са му отказали спирачките. За какъв баланс на отказали спирачки говориш?
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 седмици )
    Вадете кола за сигурност. Абе това като е кола за сигурност не означава, че колата е сигурна. Който е карал на Монца GT3 автомобили знае, че има и доста завъртания ако се опитваш да караш на границата. Но е странно, че не е настроил спирачки и окачване. Или може би това се е опитвал да прави. Това презавиване ми прилича на сбъркан баланс на спирачките.