IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan ще атакува „Льо Ман” с електромобил

Модификацията ZEOD RC ще може да развие 300 км/ч

Nissan ще атакува „Льо Ман” с електромобил

Nissan ще атакува „Льо Ман” с електромобил
Nissan готви нещо радикално за следващото издание на „24 часа на Льо Ман”. Легендарното състезание, чието последно издание завърши през уикенда, е печелено досега от хибриди, но японците са на мнение, че могат да се борят за победата с електромобил.
Nissan ще атакува „Льо Ман” с електромобил
Намеренията на Nissan са през 2014 г. да участват точно с такава машина. Японците я показаха по време на тазгодишната надпревара. Нейното име е ZEOD RC (Zero Emission On Demand Racing Car), като според създателите й това е най-бързият електромобил на планетата. От Nissan не изнасят подробна техническа информация за своя проект, но веднага след дебюта й се появиха слухове, че тя всъщност ще бъде електромобил с удължен пробег, което обяснява й абревиатурата в името й. Според вътрешен източник, цитиран от Motorauthority, ZEOD RC ще може да изминава 6 обиколки в Льо Ман, зареждайки батериите си, а после ще завърта една изцяло на ток.
Nissan ще атакува „Льо Ман” с електромобил
ZEOD RC е построен на съща платформа като суперколата DeltaWing, която през миналата година записа участие в легендарното състезание на пистата "Сарт". До момента се знае, че ZEOD RC ще използва електрическия агрегат на Nissan Leaf Nismo RC. Само че Leaf Nismo разчита на едва 107 к.с. и може да развие максимална скорост от 150 км/ч, докато ZEOD RC, според представители на японския производител, може да вдигне 300 км/ч.
Nissan ще атакува „Льо Ман” с електромобил
Засега от Nissan отказват да разкрият подробности за това как тяхното творение ще се конкурира с най-бързите хибридни състезателни коли. Големият въпрос е колко време издържат батериите на ZEOD RC и как ще се зарежда машината по време на самото състезание. Всичко това ще стане ясно до края на годината.

Снимки: Nissan

Тагове: nissan zeod rc
0 от 500