IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шокиращите цени на колите в Сингапур

Вижте реакцията на Вин Дизел, когато разбира, че Toyota Prius струва 154 000 долара (Видео)

Шокиращите цени на колите в Сингапур

Сравнени с цените на автомобилите в САЩ, тези в Европа са направо високи. Не бързайте обаче да са се оплаквате, тъй като положението на Стария континент е просто отлично, особено ако го сравним със ситуацията в Сингапур. Малката островна държава държи едни от най-високите в света цени на автомобили. За пример, нова Toyota Prius струва шокиращите 154 000 американски долара!

Както вероятно се досещате, причината за безумните цени не е замърсяването, нито транспортните такси. Екологичната Toyota струва толкова, понеже властите в страната са предприели специални мерки за ограничаване на трафика. Те се опасяват от бум на автомобилния пазар, който ще наводни страната с превозни средства. А те от своя страна ще предизвикат трафик и ще задръстят красивите пешеходни алеи.

Мерките са драконовски - за да се регистрира автомобил в Сингапур, независимо нов или стар, трябва да се заплатят най-различни такси, най-скъпата от които е сертификат, наречен COE. Цената му зависи от вида на колата, но сумата за автомобил с двигател до 1.6 литра е около 63 000 американски долара. Към тази сума се добавя и цената на самата кола, както и още няколко други такси.

Всичко това прави цените на автомобилите направо безумни. Subaru BRZ коства най-малко 130 000 долара, толкова струва и Honda Accord. Луксозните европейски коли, които всъщност са един от най-срещаните по улиците на островната държава, струват дори повече. BMW 6-Series, например, може да бъде закупено за не по-малко от 330 000 долара.
Шокиращите цени на колите в Сингапур
Таксата ERP, която се дължи дори при шофиране по градските улици. Снимка: Ройтерс 

Това обаче не е всичко - плащат се такси дори за градските пътища, а не само за магистралите. Паркирането по централните улици също коства стабилна сума пари.

Целта на властите е да принудят хората да използват обществен транспорт или мотоциклет. Именно за това споменатата горе такса COE за автобус е дори по-ниска от тази за малък автомобил - 56 000 долара. За мотоциклет пък се дължат едва 1795 долара.

Що се касае до колите втора ръка, там положението е сходно. Honda Accord на 6 години, която има валиден COE сертификат за само още 4 години, струва около 50 000 долара.

Във видеото долу може да видите реакциите на звездите от поредицата Бързи и яростни, когато разбират за цените на колите в Сингапур.



Видео: RazorTV

Не е точно по темата, но употребилите алкохол шофьори ги санкционират не само с парична глоба, но и с бой с камшик. За наркотици, в повечето случаи, се дава смъртна присъда.

Още по темата:
Регистрационната табела в Китай – по-скъпа от самия автомобил

 

0 от 500
  • #18
    2 rate up comment 4 rate down comment
    водата им е кофти ( преди 10 години )
    Ако си бил там щеше да знаеш, че водата им не става за нищо.
  • #17
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Бади ( преди 10 години )
    Горките хора там доживотно не можеш да си купиш кола така както стана тук с недвижимите имоти.
  • #16
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Ъ ( преди 10 години )
    Всъщност високите данъци не притесняват никой когато са наложени върху високо бруто.Пример за перфекта социална политика са скандинавските републики. За държавата основен приход идва от данъци и такси. За да има модерни болници, училища, детски градини, инфраструктура...нужни са пари.Държавата създава условия за бизнеса, бизнеса на работниците си и така се получава, че хората живеят добре, а ние гласуваме за луди и ***!
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    zoom-zoom ( преди 10 години )
    do RRE...idi, vij i 6e razbere6 za kvo ide re4! az izkarah 1 sedmica tam i vpe4atleniqta mi sa, 4e i 10orni ceni da im slojat 6e se kupuvat! mnogo bogato, uredeno i prenaseleno mqsto e s-pore! a i sa izvestni kato stranata na globite, taka 4e ni6to 4udno ot statiqta!fas, duvka ili pliunka=50 s-pore dollars!men oba4e ne me hvanaha!!!
  • #14
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Само заради коментарите влизам тука, като прочета какво разкази, мъдрости и поздрави си разменяте направо.... оправяте ми настроението :D
  • #13
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Сингапур е малък остров (малко по-голям от София), но е една от най-развитите държави в света, така че спрете да обиждате хората- плащат си, но за сметка на това живеят добре, вие като не искате и пари за тоалетна хартия да давате ще смърдите
  • #12
    9 rate up comment 3 rate down comment
    EmoXide ( преди 10 години )
    Големи сте разказвачи, майстори на краткия разказ.
  • #11
    7 rate up comment 11 rate down comment
    груди ( преди 10 години )
    Операция Дошо:Дошо закарва на ексглокзия бедняците писали под мен и им свири на гъдулка, докато те се кълчат в балкански чалго-ромски уродлив кючек по улиците на Сингапур. Местните плащат добри пари за това балканско-ромско зрелище и Дошо прави добра пачка. Връща се в България и купува на тея двамата танцьори по един фолксфаген. С останалите много пари организира нова ексглокзия с нови танцьори от този сайт!
  • #10
    19 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    Операция "Кодошо" - Кодошо внася майка си в Сингапур и я пуска за по 2 долара на местните загорели сингани. Понеже тя е яко оборотна и е от същата раса, за един месец успява да направи 150 000 долара и Кодошо се връща победоносно в *** махала.
  • #9
    23 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 10 години )
    в Дания цените са такива защото данъка е 200% върху колите. Там имат много кофти данъци. Ако си женен ти вземат 55% от заплатата като данък. Ако си ерген ти вземат 63% от заплатата като данък. Ергенски данък. Дори ако си емигрант от България в Дания, но имаш имоти в България, Датчаните ти облагат с данък и имотите в България и въобще не ги вълнува как ще се оправяш с данъчните в България. В Дания колата е огромен лукс и там повечето хора карат велосипеди. Има стоянки за велосипеди и велоалеи