IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Регистрационната табела в Китай – по-скъпа от самия автомобил

За да имат право на автомобил, жителите на големите градове наддават на търгове

Регистрационната табела в Китай – по-скъпа от самия автомобил

Натоварените улици в Шанхай са пълни с автомобили Ford, Volkswagen, Toyota… Над 9 от 10 автомобила в най-гъстонаселения град в света са произведени от чужди компании, пише Businessweek. Този факт е отражение не само на предпочитанията на жителите към западните коли. Според някои местни производители търговете за регистрационни номера в града са причина за слабите им продажби.
Регистрационната табела в Китай – по-скъпа от самия автомобил
Шанхай е един от четирите града в Китай, които ограничават покупките на автомобили, като налагат квота за регистрациите. Цените, платени на последните търгове за лицензионни номера през близките месеци - 90 000 юана (14 530 долара), надхвърлят цената на много базови автомобили, които са в основата на продажбите на китайски марки като Chery, Geely и Great Wall.

Въпреки че жителите на Шанхай със скромни доходи могат и да могат да си позволят евтин автомобил, цената на регистрацията често надхвърля възможностите им.

След като Пекин с население от 21 млн. души въведе лотария за регистрационни номера на автомобили през януари 2011 г., общият дял на китайските марки, продавани там, намаля с повече от половина до 9,7% за цялата година.

В Шанхай, който започна да продава регистрационни номера на търг през 1994 г., на местните марки се падат едва 8,9% от колите, продадени през 2011 г. или по-малко от 1/3 от нивото в национален мащаб.

Шанхайските власти са въвели сложна и скъпа процедура за покупка на правото да притежаваш собствен автомобил в града с население от 23 млн. души. За да се регистрира за търг за регистрационен номер, купувачът трчбва да плати депозит от 2000 юана.

В замяна получава диск със софтуер, който може да използва, за да наддава онлайн. След няколко кръга на оферти, правителството определя най-високата цена, която може да вземе за пълната разпродажба на новите лицензи за годината. Участниците в лотарията, предложили най-малко тази сума, след това могат да платят, за да получат номерата си.

Китайските производители страдат и от затегнатите норми за вредни емисии в страната.

От 1 февруари Пекин въведе същите строги правила за вредните емисии от нови автомобили като в ЕС, като се очаква и Шанхай да последва този пример през ноември. Това също работи в полза за европейските и американските производители, тъй като те имат по-големи гами от модели, върху които могат да бъдат разпределени разходите за съответствие с изискванията за опазване на околната среда. Освен това те вече имат разработени версии, отговарящи на европейските норми.

Още новини за пазара на автомобили четете в Investor.bg

0 от 500