IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW i3 пристига с карбонова конструкция

Първата електрическа кола на BMW излиза тази година

BMW i3 пристига с карбонова конструкция

BMW i3 пристига с карбонова конструкция
BMW i3 Coupe Concept

Представеният по време на изложението в Женева BMW i3 ще стъпи на пазара още тази година, съобщават от централата на германската компания. С този модел баварците за първи път навлизат в територията на електрическите коли, но уточняват, че няма да правят никакъв компромис с присъщата на марката радост от шофирането.

За целта BMW i3 залага на най-новите технологии в автомобилната индустрия. Конструкцията му, например, е изработена почти изцяло от въглероден композит (Carbon Fibre Reinforced Plastic или CFRP), който освен завидна сигурност при инциденти, гарантира и максимално ниска маса, а от там и подобрени динамика и пътно поведение.
BMW i3 пристига с карбонова конструкция
Част от процесът по изработване на BMW i3 в Моузес Лейк

"Последователно олекотената конструкция е от особено значение при електромобилите, защото освен капацитета на акумулаторите другият лимитиращ пробега фактор е теглото на автомобила, поясняват от BMW. - Колкото по-лек е един автомобил, толкова по-голям е пробегът, защото при ускорение електромоторът трябва да задвижи по-малка маса. А точно в града фазите на ускорение и спиране се редуват често. Освен по-високия пробег ниското тегло означава и по-малка консумация на енергия, както и повишена динамика".

Високотехнологичният материал се изработва и рециклира съвместно с компанията SGL Automotive Carbon Fibers (ACF), с която BMW Group създаде джойнт венчър. Карбоновите нишки се създават в SGL ACF в Моузес Лейк, САЩ. Фабриката работи без да отделя вредни емисии, тъй като цялата необходима енергия се генерира на място от силата на водата. BMW Group и SGL Group досега са инвестирали 100 млн. щатски долара в производствените мощности в Моузес Лейк.
BMW i3 пристига с карбонова конструкция
BMW i3 Coupe Concept

Припомняме, че BMW i3 има напълно електрическо задвижване, но като опция може да бъде оборудван и с допълнителен бензинов двигател, който служи като генератор за зареждане на батериите.

В тази конфигурация, с напълно заредени батерии и пълен резервоар с гориво, BMW i3 може да измине до 300 километра. Версията без ДВГ има автономия между 130 и 160 километра, което я прави предложение основно за града.

Данни за мощността на електрическия двигател все още не са разпространени, но според спекулациите той доставя 170 к.с. и 250 Нм, като позволява ускорение от място до 100 км/час за около 8 секунди.

Снимки и информация: BMW

Тагове: bmw i3
0 от 500