IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler, Ford и Renault-Nissan се съюзиха

Ще правят заедно водородни коли

Daimler, Ford и Renault-Nissan се съюзиха

Три от най-големите автомобилни компании в света - Daimler, Ford и Renault-Nissan, подписаха споразумение за съвместното сътрудничество в областта горивните клетки.

Daimler, Ford и Renault-Nissan се съюзихаКомпаниите ще разработват съвместно системи за автомобили, задвижвани с водород, като първите от тях трябва да се появят през 2017 година, сочи информацията от производителите.

В краткото съобщение се посочва, че усилията им ще бъдат съсредоточени в разработването на обща технология за задвижване с водородни горивни клетки. Самите автомобили обаче ще бъдат "силно диференцирани" при отделните марки.

Daimler, Ford и Renault-Nissan също така ще си помагат за определянето на глобалните спецификации, разработването на инфраструктурни решения за водородните коли, както и за създаването на необходимите стандарти на отделните компоненти.

Водородните автомобили се задвижват от електрическа енергия, придобита в горивната клетка при химичната реакция между водород (съхранява в резервоар под високо налягане) и кислород (от въздуха). При този процес се отделя единствено чиста вода.

Само преди няколко дни BMW и Toyota подписаха споразумение за сътрудничество в същата област.

0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    евгени ( преди 11 години )
    Първо се пита кой печели- а засега печелят нефтените компании. Та има да чакаме нови технологии
  • #8
    8 rate up comment 4 rate down comment
    фермера ( преди 11 години )
    Не вярвам в консперативни теорий,но миналата седмица Тойота и БМВ се обединиха за разработване на същите технологий.Изглежда арабите ни лъжат за наличните запаси от нефт и краят му се вижда.А на Инжинеро ще му кажа че има и други технологий за добив на електроенергия освен от ядрен реактор и добре че референдума НЕ мина!!!
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    robi1971 ( преди 11 години )
    това с края на петрола е мит на Арабите и Русия.Като бях ученик преди 25г на 15-16г се чакаше петрола да свърши след 30-40г сега пак говорят за хоризонт 50-60г. Сега намериха USA шистов петрол и газ - америка от тази година не внася втечнен газ и почва да изнася същото се чака и с петрола до 2г. За това Газпром свали цените ,разбира се алт.горива ще имат смисал най-малко да се обуздаят ОПЕК
  • #6
    12 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 11 години )
    Daimler, Ford и Renault-Nissan,Тойота и БМВ, Хонда,Тойота и Мазда вече имат,а ВАГ къде са?Пак на опашката и пак другите ще са пред тях,докато си развиват дизелчетата.То поне дизелите им да ставаха,а техният дом е сервизът.Самите германци го пишат в АБ:http://***.tuning.bg/forums/index.php?showtopic=26077И нека фенчета не се обиждат,като им се казва,че ВАГ е най-нискотехнологичната марка.
  • #5
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Cenitell ( преди 11 години )
    Човечеството разработва нови енергийни източници, понеже петролът свършва, а изгарянето му произвежда вредности, АЕЦ-ите пък ще ги забранят (няколко държави ще ги спрят, други още изчакват), понеже са опасни,обезопасяването на отработеното гориво е скъпо и несигурно. Затова ток и енергия от слънце,вода,вятър, водород, биомаса и др.незамърсяващи и безотпадъчни източници.
  • #4
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Инжинеро ( преди 11 години )
    При ДВГ КПД е до 40% а горивната клетка дава до 90% ОТ ВЛОЖЕНАТА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ. И сига ги има и не са по скъпи от дизелов автомобил, но проблема и че при по сериозна катастрофа става селиозна бомба-водорода срещнал възух избухва. Водорода се прави от ток и след 20г. вместо да си го правим ще внасяме пак.Тогава децата и внуците ни ще ни псуват за гдето оставихме тиквата да затрие Беляне.
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    nikito_blend ( преди 11 години )
    Ето малко информация за RX-8.http://***.mazda.com/mazdaspirit/env/hybrid/rx8_hre2.html
  • #2
    8 rate up comment 6 rate down comment
    nikito_blend ( преди 11 години )
    Ванкеловият двигател на Мазда от няколко години е пригоден да работи освен със бензин и със водород. 1.3 на бензин е 230 коня, а на водород 109 коня (по спомени).
  • #1
    17 rate up comment 11 rate down comment
    2vtec ( преди 11 години )
    ...а Хонда вече имат такъв автомобил :)