IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jeep Grand Cherokee се провали на лосовия тест

Кросовърът едва не се обърна по време на изпитанието

Jeep Grand Cherokee се провали на лосовия тест

Jeep Grand Cherokee се провали на лосовия тест
“Лосов тест” е изпитание, което симулира рязка промяна на посоката на движение на автомобила, за да се избегне удар с внезапно появило се препятствие на пътя. Като лос например, откъдето идва името му. Той се провежда от 70-те години на миналия век от шведското списание Teknikens Varld, като скоростта при този тест е над 60 км/ч.

Въпреки системата си против преобръщане и системата ESP новият Jeep Grand Cherokee се провали на теста, проведен от шведските изпитатели. При изпълнение на маневрата при скорост от 63.5 км/ч автомобилът застана на две колела си и за малко не се преобърна. От концерна Chrysler оправдаха случилото се с "претоварване на машината" и поискаха от изпитателите да проведат още един тест, като този път теглото на автомобила и неговия товар да не превишават посочените в инструкцията за експлоатация параметри.

За втория тест бяха докарани 3 машини Jeep Grand Cherokee, които преминаха лосовия тест общо 11 пъти. В нито един от тях не се достигна до ситуация, подобна на първото изпитание. Въпреки това от Chrysler обявиха, че ще продължат да работят върху стабилизирането на автомобила.

Именно благодарение на това изпитание през 1997 г. бе открита "склонността" на тогавашната A-class на Mercedes-Benz към преобръщане. Моделът бе спрян временно от производство, а продадените автомобили върнати в сервиза за подобряване на окачването и интегрирането на специални системи.

Освен Jeep Grand Cherokee на последния лосов тест се подложиха още 3 кросовъра. Volkswagen Touareg, Volvo XC90 и BMW X5 преминаха изпитанието със скорост от 70 км/ч, без да имат някакви проблеми при рязкото сменяне на посоката на движение.

Видеото вижте ТУК
 

Тагове: jeep grand cherokee
0 от 500