IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството

Върви по свой път, който нарича Skyactiv.

Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството

Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Във време, в което всички автомобилостроители се стремят към партньорства и търсят все по-широко приложение на електрическото задвижване в моделите си, Mazda върви по съвсем различен път.

Преди около година японците приключиха със сътрудничеството си с Ford за производство на общи модели, за да разработят свои собствени технологии. А тези технологии са вече факт. Наричат се Skyactiv и смело казват НЕ на електрическото задвижване.

Вместо да влагат време и средства в конструирането на батерии и електрически двигатели, инженерите на Mazda са предпочели да насочат усилията си в разработването на дизелови и бензинови двигатели с вътрешно горене, които наричат Skyactiv.

Причината за този на пръв поглед нелогичен ход на Mazda е проучване на пазара за следващите няколко години. То показва, че до 2020 година търсенето на електрически или хибридни автомобили в световен мащаб ще бъде прекалено ниско или поне не толкова високо, за да оправдае сериозните средства, които изисква разработката на подобни автомобили.

Именно поради тази причина се ражда технологията Skyactiv. Тя включва не само двигатели, а и трансмисии, каросерия и ходова част. А Mazda CX-5 е първият модел на японците оборудван с пълната гама на тази технология.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Двигателите от семейство Skyactiv, отново напук на общоприетите тенденции, не са със съкратен обем или с по-малко цилиндри, нито пък с ниска мощност. Те са четирицилиндрови, с обем 2.0 и 2.2 литра, като генерират максимална мощност съответно 165 и 175 к.с. Но са икономични - покриват нормата Евро 6, като изразходват средно между 4.5 и 6 литра гориво, в зависимост от това дали работят с дизел или с бензин.

При трансмисиите също няма нищо стряскащо или нечувано. Те са две - автоматична и механична с шест степени. Същото важи и за конструкцията, която е стоманена, а не скъпо струваща, създадена от алуминий или карбон.

Как тогава е постигнат толкова нисък разход на гориво, без да се редуцира мощността или динамиката на автомобила. От Mazda посочват, че са заложили на максимална ефективност за двигателите с вътрешно горене, максималното олекотяване на компонентите, оптималното оптимизиране на структурата, както и някои прости, но същевременно гениални решения, за които ще ви разкажем днес.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Така например, чрез формите на CX-5, които са създадени според новия дизайнерски език на марката “KODO – Духът на движението”, се постига отлична аеродинамика, имаща въздушно съпротивление от едва 0,33. За структурата на автомобила пък е използвана свръхвисокоякостна стомана с твърдост от 1,800 мПа, която освен за по-ниското тегло на автомобила, допринася за намаляването на разхода на гориво, шума и вибрациите, като в същото време не прави компромис с безопасността - CX-5 постигна най-високия резултат от пет звезди в тестовете на Euro NCAP.

Тази стомана е използвана като носещ елемент в предните и задните брони, като по този начин осигурява не само 20 процента по-голяма здравина, но като цяло намалява теглото им с 4,8 кг в сравнение с предишното поколение брони. Високоякостните стомани съставляват 61 процента от всички използвани в каросерията на CX-5 и по този начин имат съществен принос за олекотяване и създаване на висока устойчивост на усукване на каросерията и стабилното поведение на пътя на автомобила.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Интересен е и подходът към шумоизолацията на автомобила. При CX-5 предаването на звука от двигателя се блокира от арките на колелата и се пренасочва към зоната на арматурното табло, в което от своя страна се използва нов материал с "отлични звуково абсорбиращи свойства". Шумът генериран от гумите също се блокира от калниците, а този идващ откъм праговете се концентрира в пода и поглъща от ново звукоабсорбиращо подово покритие.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Безспорно обаче най-важна роля за представянето на автомобила изиграват двигателите и трансмисиите. Двигателите, както вече споменахме, са два дизелови и два бензинови, а трансмисиите - автоматична и механична.

По-слабата версия на 2.2-литровият SKYACTIV-D разполага с мощност 150 к.с. при 4,500 об./мин и 380 Нм въртящ момент в диапазона 1,800-2,600 об./мин. При по-мощната версия, предлагана само в съчетание с AWD, мощността е 175 к.с. при 4,500 об./мин, а въртящия момент 420 Нм при 2,000 об./мин.

Оборудван с 6-степенната механична предавателна кутия SKYACTIV-MT, последният ускорява CX-5 от нула до 100 км/ч за 8.8 секунди и постига максимална скорост от 207 км/ч. Средния разход на гориво, според Mazda, е само 4.5 л/100 км (комбиниран цикъл за стандартния дизелов агрегат с предно предаване и механична трансмисия). Тази стойност съответства на нива на CO2 емисии от едва 119 г/км.

Водещ при този двигател е широкият работен диапазон, в който се задържа високият въртящ момент, който освен за по-добрата динамика още при ниски обороти, отговаря и за значително по-ниското потребление на гориво. Напрактика и двата дизелови двигателя покриват нивата на емисии Euro 6. Тайната им се крие в множество новаторски решения, сред които изключително ниската степен на сгъстяване (14:1), леката конструкция, каскадната система за пълнене с два турбокомпресора, клапаните с променлив ход, керамичните свещи, пиезоинжекторите с множество отвори и др.

Бензиновият агрегат SKYACTIV-G е с обем от 2.0-литра и също предлага два разновидности на мощността. По-силната версия, която се предлага само с механична трансмисия, разполага с мощност от 165 к.с. при 6,000 об./мин и въртящ момент от 210 Нм при 4,000 об./мин. По-слабата модификация предлага 160 к.с. и 208 Нм във версиите със задвижване на четирите колела при същите оборотни режими.

Във версиите с предно предаване на CX-5, ускорението 0-100 км/ч се извършва за 9.2 секунди, а максималната скорост е 200 км/ч. Разходът на гориво от 6.0 л/100 км в комбиниран цикъл, съответства на емисии на CO2 от 139 г/км., сочи информацията от японската компания.

Конструкторите на бензиновия двигател SKYACTIV-G също са стремили да създадат конструкция с ниско тегло на детайлите, която генерира повече мощност при по-нисък разход на гориво. Както при дизеловия агрегат централен елемент в стратегията тук е степента на сгъстяване. При SKYACTIV-G, тя достига изключително високата стойност от 14:1, като за намаляване на склонността към детонации, характерни за такива случаи наред с множеството нови конструктивни решения се използва нова изпускателна система с конфигурация 4-2-1 и специални бутала. Сред технологиите за оптимизация присъстват още инжектори с голям брой отвори, подобряване на момента на запалване и бутало със специална вдлъбнатина за по-бърз и ефективен процес на горене и намаляване на риска от детонации, система за промяна на фазите на отваряне на клапаните (S-VT) и др.

Всички двигатели на CX-5 са оборудвани серийно със системата старт/стоп - i-stop. Тя "гаси" двигателя, когато автомобилът е в покой и го стартира при натискане на съединителя или отпускане на педала на спирачката (за автоматични трансмисии). За да стартира двигателя при бензиновия двигател SKYACTIV-G системата се нуждае от едва 0.35 секунди, а при SKYACTIV-D - 0.40 секунди.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Инженерите на Mazda са обърнали сериозно внимание и на безопасността на автомобила. Сред технологиите на борда присъстват Smart City Brake Support (SCBS), която предотвратява сблъсък отпред при ниска скорост на движение (4-30км/ч); Lane Departure Warning; High Beam Control System (HBCS), която автоматично превключва от къси на дълги светлини и обратно; Rear Vehicle Monitoring (RVM), която установява наближаващите отзад в съседните ленти автомобили, както и тези в зоните без видимост и предупреждава водача с помощта на LED светлини в съответното странично огледало и др.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
Новаторски решения се откриват и кабината, където вниманието ни привлякоха задната седалка, чиято облегалка е разделената в пропорция 4:2:4 и щората на багажника, за която е предвидено специално място в багажното отделение, в случай, че шофьорът реши да я демонтира.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството
До тук смелите решения на Mazda с новия CX-5 се посрещат повече от добре от публиката. Първият Skyactiv модел на Mazda - CX-5, надминава и най-смелите прогнози, регистрирайки 8 пъти по-голямо търсене от предвиденото. Следващият модел на японците, създаден изцяло с технологията Skyactiv, ще бъде новата Mazda6, която ще бъде представена през месец септември.

Подробно за впечатленията ни от Mazda CX-5 ще ви разкажем в близките месеци, когато ще вземем модела за по-дълго време.
Mazda CX-5 казва НЕ на електричеството

Тагове: mazda cx-5
0 от 500
  • #52
    0 rate up comment 0 rate down comment
    APecyDrync ( преди 7 години )
    The ED resulting from that surgery might be either temporary or permanent. However, it is important to obtain the doctor's opinion first before you take these oral medications since these would have bad side effects for the body.
  • #51
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До Микан ( преди 12 години )
    Брато, ти не ми обяснявай дали може да се изключи, защото на следващото запалване пак е включено по подразбиране. Да не мислиш, че ще ти помня всеки път да го правя. В сервиза не могат да ми го оправят това. Ако си взимам мазда пак ще се върна на старата 6ца мпс 4х4 256 коня.
  • #50
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Lukoil ( преди 12 години )
    Хахаа 2020-та като няма тунджа в бензиностанциите и започнат да спират достъпа на петролни коли по европейските градове ще завалят обявите "Спешно продавам МАЗНА,евтино!!!"Буахаxаа!
  • #49
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ivan ( преди 12 години )
    no e star dizel,a dinamikata mu e dosta prilichna za kupe 1450 kg.. i to minimalnite 101 k.s., dizelite na mazda bledneqt pred benzinovite im, koito sa razkoshni, no vse pak si mislia, che sa spoluchlivi kato cialo, mnogo haresvam CX-5, mazda imat drastichno podobrenie v interiorno otnoshenie, i s noviq dizain, ne mislia che shte predpocheta druga kola ot tozi klas! mazda si e mazda i tova ime svikvaite da go chuvate vse po-chesto razlichnite i inovativni firmi ostavat qrka sleda vinagi !!!
  • #48
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ivan ( преди 12 години )
    zashtoto na tiah vuobshte ne gi interesyva, koi kakvo misli.. te si znaqt tqhnoto I se spravqt poveche ot otlichno !karam mazda 626 DITD 2.0 101 k.s. 1999g.ami govorete kakvoto iskate no kolata si teji na mqsto, vuobshte niama da komentiram polojitelnite I strani, zashtoto sa mnogo. Ta specialno za moita mazda, tozi motor go vodat nai-kalpaviq na mazda praven niakoga, ama toi mai ne e na tova mnenie 250 000km i motora si murka ta murka, da ti e kef da go slushash. e ima malko trakane, no...
  • #47
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Ivan ( преди 12 години )
    1-vo : izvinqvam se za shliokavicata2-ro : mazda e na purvo :D ne znam zashto nqkoi hora pluiat I si mislqt, che shte opetnat imidja na nqkoi ili neshto ili prosto taka izrazqvat nedovolstvoto si, che tehnite favorite ( liceto x ili neshtoto x ) ne sa na nivoto ( I nqma I da budat ) na kritikuvaniq predmet! daje za nivo ne moje I da stave duma, tui kato mazda si e mazda, sinonim na nadejnost, dinamika I kef ot shofiraneto! vsushnost imenno zlobarite spomagat da se razviva mazda...
  • #46
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Попрочети малко и тогава пиши!
  • #45
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Хм, браво на Мазда, измислиха ново име на стари технологични разработки! :)
  • #44
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Отговор до въпросче ( преди 12 години )
    Драги всезнайко, този който задаваш глупави въпроси и нямаш акъла да си ги отговориш! Ауди А2 не тежи повече от 1тон, няма 4х4 задвижване и ползва двигатели с кубатура до 1.4. Ако не си забелязал, тук става дума за SUV, с доста по големи обеми... Ама какво да ти обяснявам, не си много умен така че едва ли ще ме разбереш!
  • #43
    1 rate up comment 10 rate down comment
    Въпросче ( преди 12 години )
    Някой знае ли колко е разхода на 100 км при АУДИ А2 10 г.Модел и колко му е въздушното съпротивление.Или да знае поне нещо за качеството на материялите използвани при направата му.От мазда май нищо ново не са направили а са около 10 г. назад.