IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Зеленият Ад в цифри

Любопитни факти за култовата автомобилна писта Nürburgring.

Зеленият Ад в цифри


Вероятно няма автомобилен фен, който да не е чувал за пистата Nürburgring в Германия. Тя е основното място за тестове на бъдещи модели на почти всички автомобилни компании, като по трасето й са настройвани повечето спортни автомобили на пазара. Nürburgring е отворена също така за състезания, както и за феновете, които могат да упражнят уменията си зад волана почти по всяко време. Налично е дори "Ring Taxi", чрез което всеки може да изпита тръпката от 73-те завоя пистата, макар от пасажерското място.

В днешни дни Nürburgring се състои от две състезателни трасета - построеното през 1984 година Гран При и много по-старото и много по-известно Nordschleife (Северната дъга). Този 21-километров участък, наречен Зеленият Ад (The Green Hell) от трикратният шампион от Формула 1 Сър Джеки Стюарт, е построен още през 20-те години на миналия век.

Живописното и разнообразно трасе има 73 завоя и дължина 20,8 км. Nürburgring се определя като една от най-техничните и трудни писти на планетата. Всяка година трасето взима жертви, като до момента там са загубили живота си 72-ма професионални пилоти, сочи статистиката. Най-високата точка на Nürburgring е с височина 620 метра, а най-ниската - 320 м. Петте най-бързи непистови автомобили, преминали през трасето са: Radical SR8 LM (6 мин и 48 сек.), Radical SR8 (6:55), Gumpert Apollo Sport (7:11.57), Dodge Viper ACR (7:12:13) и Lexus LFA Nürburgring Package (7:14.64).

Още подробности за Зеленият Ад вижте на изображението долу.

0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Евгени ( преди 12 години )
    Ферари 599ХХ не е легална кола, но и да беше Пагани Зонда прави 6:47 и това се води най-добрия рекорд. Мисля че и радикалите не са легални коли
  • #9
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Нещо супер спортните немски премиум марки не ги виждам в класацията. Що така губят като домакини? Лексус ги бие на тяхна територия. Къде са премиумите АМГ,МАГ,Мповер,Порше ГТ2,3,6,7,8,9,0 Къде е Бугатттти,къде е АЛуди РС, къде са немските супер-спортисти.Не съществуват. Японците пак рулират при супер-спортните коли!
  • #8
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Зеления гАД ( преди 12 години )
    Тука са пропуснали някои данни! Когато са преписвали, имам предвид. Но не им се сърдя! Не е за първи път... А пропуснато е именно Ferrari 599XX Най-бързият сериен автомобил, с рекордно време от 6:58.16 177.16 km/h
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан ( преди 12 години )
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_N%C3%BCrburgring_Nordschleife_lap_timesГолемия успех тук е Лексуса защото единствен е с легални гуми
  • #6
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан ( преди 12 години )
    Радикал, приятели е Британска марка, двигателите са Сузуки Хаябуса.Гъмперт е с Ауди мотор.
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Cenitell ( преди 12 години )
    Като гледам таксата за ползване е 26 евро/обиколка,а от показаните бръзаци-само Вайпера и Лексуса са серийно производство, значи са по-сигурни за....да си платиш за следващия път!:)
  • #4
    11 rate up comment 0 rate down comment
    ники ( преди 12 години )
    само Gumpert Apollo Sport е немска мой човек,а първите две едва ли ще ги видиш по укицата ,като нормална кола
  • #3
    5 rate up comment 18 rate down comment
    :D ( преди 12 години )
    Дошо тва че си се дегизирал като чичко алду не прикрива и миризмата която носиш със себе си... Първите 3 коли са немски а последните дев напомпани имитации който няма да видят производство никога !
  • #2
    29 rate up comment 1 rate down comment
    Стефан ( преди 12 години )
    Наистина легендарна писта - мечтата ми е и аз един ден да направа няколко "кръгчета" по възможност с някоя по-мощна машинка!!! Дано само да не завърша като тези на снимката :)
  • #1
    15 rate up comment 25 rate down comment
    Чичко Алуди ( преди 12 години )
    Нещо супер спортните немски премиум марки не ги виждам в класацията. Що така губят като домакини?