IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar E-Type на 50 години

През тази година Jaguar ще отбележи 50 годишния юбилей на E-Type, един от култовите си модели.

Jaguar E-Type на 50 години
Тържествени мероприятия посветени на събитието ще станат по време на автомобилния салон в Женева в началото на март, на Фестивала на скоростта в Гудууд, на Конкурса за елегантност в Пебъл-Биич и на Гран-при за ретро автомобили на Нюрбургринг.
 
 
За първи път купето E-Type е било представено през март 1961 година на автомобилния салон в Женева. Дизайнът на автомобила е бил разработен от инженера по аеродинамика Малкълм Сойер. Преди това той е проектирал състезателните автомобили на Jaguar.
 
Първият сериен E-Type е със същия двигател, с който е и автомобилът участвал в състезателните серии Льо Ман – 3.8 литра с мощност от 265 к.с. С този двигател колата постига максимална скорост от 240 км/час, което е направило купето най-бързият автомобил за своето време.
 
Модел E-Type е произвеждан 14 години за което време по света са продадени над 70 000 броя от него.
 
0 от 500
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    йок ( преди 13 години )
    Любимият ми автомобил-мечта и на 100 като стане,пак ще ми се разтуптява сърцето.
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Класика ( преди 13 години )
    Нали знаете как се е родило това изящество?Ягуар са имали спортен модел,но не и за хората.А и нямали начин ,тъй като 6 цилиндровия двигател бил огромен и не съответствал за серийна кола.Тогава дали на специалиста по аеродинамика Малкъм Сейром,да се опита да направи кола около този двигател!Той взел от визията на спортния Jaguar XKSS :http://1.bp.blogspot.com/_-lw8sKIh620/TH5WAjhutLI/AAAAAAAACk4/yVOWE089Qo4/s1600/jaguarXKSS.jpgи така се получило E-Type !Уж,да пробва,а то гениално станало.Понякога е нужен и късмет!...:)