IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци предлагат сътрудничество на Jaguar Land Rover

Компанията BYD иска да бъде партньор, а не доставчик на британския производител

Компанията BYD води преговори с концерна Jaguar Land Rover за партньорство при производството на батерии за електромибили и хибриди. Китайците търсят място в Европа за построяване на завод за акумулатори и Великобритания е основен фаворит въпреки Брекзит, съобщава Automotive News.


BYD


Азиатската компания обаче не иска да бъде доставчик на батерии за JLR, а да сключи договор за съвместна работа. На свой ред, британската автомобилна компания спешно се нуждае от голям завод за батерии, за да бъде независима от местните брандове.

“До края на годината повечето автомобилни производители ще решат къде да бъдат построени следващото поколение гигафабрики в Европа. И ако Великобритания не вземе спешни мерки, рискува да загуби тази надпревара“, коментира генералният директор на JLR – Ралф Шпет.


Jaguar I-Pace


Властите в страната явно разсъждават по същия начин и създадоха инциативата Faraday Battery Challenge. Тя подкрепя именно такива проекти, така че предложението на BYD почти сигурно ще бъде прието под една или друга форма.

Повечето модели на Jaguar Land Rover вече се нуждаят от батерии. До края на годината трябва да дебютира и вторият електромобил на Jaguar – лифтбекът XJ, а на кросоувъра I-Pace му предстои модернизиране. Засега компанията разполага само със 150 000 акумулатора на година, които може и да не стигнат.


BYD


На свой ред BYD увеличава обемите си на производство на батерии в Китай, където има два завода, като до края на годината сумарната мощност на произведените от фирмата акумулатори ще достигне до 12 гВт/ч, а през 2021 г. - до 20 гВт/ч. Компанията вече си сътрудничи с Toyota и Daimler в областа на електромобилите.

Снимки: BYD, JLR

0 от 500