fallback

Бедна смес: какво е грешка P0171 и защо е опасна?

Този проблем не само намалява работата на двигателя, но води и до значителни щети

Грешка P0171 „бедна смес“ може да възникне по редица причини, но трябва да запомните основното нещо: не можете да отлагате решението на проблема. В допълнение към неприятните симптоми (потрепвания, спадове и др.), Последствията могат да бъдат детонация - едно от най-опасните явления в работния цикъл на двигателя.

Какво е бедна смес?

Концепцията предполага нарушаване на стехиометричния състав на сместа в посока на изчерпване. С по-прости думи - установеното съотношение на бензин и въздух е нарушено, като има по-малко бензин от необходимото. Или вторият вариант - подаването на бензин е нормално, но в цилиндъра има повече въздух. И в двата случая сместа въздух-гориво става по-бедна.

Какви са причините за грешка P0171 (бедна смес)?

Както вече стана ясно, бедната смес се образува според два сценария - недостатъчно гориво или много въздух. Ето какви са вероятните причини и за двете:

Ниско гориво

- Проблем с налягането на горивото. Основните „заподозрени“ са горивната помпа и регулатора на налягането на горивната релса. Освен това често самата помпа е наред и прекъсванията са причинени от силно замърсен филтър в резервоара или запушен горивен филтър.

- Проблем с инжекторите. Те могат да се повредят механично или да се запушат с мръсотия или абразиви.

Много въздух

- Течове във всмукателния тракт. На общ език - изтичане на въздух.

- Проблеми с дроселовата клапа, когато преминава повече въздух от необходимото за даден режим на работа.

- Неизправност в газоразпределителния механизъм, в резултат на което работните цикли се случват в неподходящ момент.

Комбинирани причини

Това включва сензори, които влияят върху образуването на смес. По-специално, причините за грешка P0171 могат да бъдат сензорът за положение на дроселната клапа (TPS), кислородният сензор (ламбда сонда), сензорът за масов въздушен поток (MAF) и други компоненти, участващи във формирането на съотношението на горивото с кислорода.

Една от рядко срещаните възможности е неизправност на блока за управление, когато горивото може да бъде дозирано (прехвърлено) неправилно дори при напълно работещи компоненти на енергийната система и сензори. Подобен сценарий, на практика, е почти невъзможен. Разбира се, с изключение на случаите, когато проблемите не са започнали след умишлена намеса в електрониката.

Признаци за бедна смес

В допълнение към активиране на предупреждението „Check Engine“на таблото, когато сместа е бедна, типичните симптоми на недостиг на гориво ще бъдат от значение. Това са спадове и придърпвания по време на ускорение, липса на сцепление, „мек“ педал на газта в определени режими и др.

Струва си да се отбележи, че при наличие на грешка P0171 трепването често не е следствие от липса на гориво, а резултат от аварийна работа на контролния блок.

Защо бедната смес е опасна?

Както стана ясно по-горе, основната опасност при бедната смес е рискът от детонация. Ако бъде открит подобен процес, блокът за управление, в опит да защити двигателя, променя алгоритъма за управление на запалването, впръскването и управлението.

Независимо от това, дори най-чувствителната и ефективна електроника страда от детонацията. Следователно пренебрегването на грешката P0171 за дълго време може да доведе до сериозна повреда на двигателя. Ако все още трябва да се движите, тогава докато проблемът не бъде решен, трябва да избягвате големи натоварвания и високи скорости.

Грешка P0171 (бедна смес): какво да направите?

Отстраняването на неизправности, както винаги, зависи от правилната диагноза. По-горе стана ясно, че бедната смес може да бъде резултат от различни повреди. Съответно списъкът на „кандидатите“ за подмяна може да включва елементи на горивната система, всмукателния тракт и сензорите за управление. Всъщност причините за грешка P0171 обикновено се диагностицират лесно с обикновен OBD скенер. Устройството е доста евтино, предлага се в огромно разнообразие в онлайн магазините и може да се управлява дори от смартфон, като е достъпно за всеки начинаещ.

fallback
fallback
Последни