IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Богата смес: какво е грешка P0172 и как да се справите с нея?

Игнорирането на този проблем води до ремонт на двигателя

Противно на общоприетото схващане, твърде високата концентрация на бензин в цилиндрите изобщо не е толкова безвредна. Какви са причините и възможните последствия, разкриват експертите от Autonews.


проблем с двигателя


Появата на код на грешка P0172 показва наличие на богата смес. Това означава, че определеното съотношение на гориво и въздух е нарушено в цилиндъра (в един или повече). Те също така казват, че „инжекторът прелива“. Тази грешка се отнася само за бензинови двигатели - дизеловите агрегати имат свои собствени диагностични кодове.

Имайте предвид, че обогатяването на сместа може да бъде и стандартно. Референтната пропорция (наречена стехиометрична) е 14,7/1. Тоест за 14,7 части въздух трябва да има 1 част бензин. Това съотношение обаче може да бъде променено по всяко време от електронния блок за управление (ECU). Например, съвременните двигатели с директно впръскване могат да работят на ултра бедна смес в някои режими.

Възможно е и обратното - при студен старт се впръсква повече гориво, докато двигателят започне да загрява. Съвременните системи за управление постоянно променят пропорцията въз основа на данни от десетки сензори. Но когато ситуацията излезе извън контрол, в паметта на ECU се записва грешка и водачът получава предупреждение под формата на лампичка Check engine.

Причини за грешка P0172 (богата смес)

Важно е да се разбере, че „преливането“ не винаги е свързано с инжектори и излишък на инжектиран бензин. Нарушаването на състава, определен от програмата, може да се дължи и на ниска концентрация на кислород. С други думи, подаването на гориво е нормално, но няма достатъчно въздух. Какво обаче са причините?


проблем с двигателя


Много гориво

Тук наистина може да са виновни инжекторите. Ако един или повече от тях изтекат или доставят твърде много бензин, пропорцията на сместа ще бъде нарушена. Това може да включва и неизправност на регулатора на налягането на горивото (FPR) или затруднения в линията за източване на излишъка в резервоара - така нареченото „връщане“.

Няма достатъчно въздух

Ако количеството гориво е нормално, може да няма достатъчно кислород. Често причината за P0172 е, че дроселната клапа не работи правилно и не се отваря под определения ъгъл. В този случай често се показва допълнителна грешка - самият сензор на дросела.

Също така, неправилни показания от сензора за масов въздушен поток (известен също като сензор за масов въздушен поток или MAF сензор), сензора за абсолютно налягане (DABP или MAP сензор), както и сензора за температура на охлаждащата течност (DTOZH) могат да нарушат правилно съотношение на въздух и бензин. В системата може да има две от последните и ако едната е напълно „безобидна“ - тя отговаря за показанията на иглите на инструмента, тогава втората пряко влияе върху образуването на смес в зависимост от температурата на антифриза.


проблем с двигателя


„Електронни“ причини

Това може да включва всякакви електронни повреди, въпреки че това е доста рядко. Повредената памет на контролния блок обаче може да причини „бъгове“, включително грешка при богата смес.

Признаци за богата смес

Ако има код P0172, в допълнение към появата на символа за проверка на двигателя на панела, поведението на автомобила също ще се промени. Общата картина в движение ще бъде подобна на тази за други грешки при образуване на смес. Те включват трептене, загуба на сцепление и не винаги бърза и адекватна реакция на педала на газта.

Също така, богатата смес често се характеризира с наличието на черни или тъмносиви отработени газове, повишен разход на гориво, пукащи звуци в ауспуха и дори капки бензин, излитащи от тръбата. В този случай стартирането, особено на студен двигател, може да бъде трудно.


проблем с двигателя


Защо богатата смес е опасна?

За разлика от проблема с бедната смес (P0171), „огледалната“ грешка P0172 не представлява риск от детонация, което е едно от най-вредните явления за двигателя. Не си мислете обаче, че „преливането“ е безвредно. Резултатът от постоянно богата смес е непълно изгаряне на горивото, което не само намалява ефективността и увеличава разхода, но и образува отлагания в горивната камера.

Ако проблемът се игнорира в продължение на няколко месеца, въглеродните отлагания по стените на цилиндъра, короната и буталните пръстени ще достигнат етапа, при който двигателят ще трябва да се отвори. В същото време загубата на масло и физическото износване на групата цилиндър-бутало ще бъдат добавени към спада в динамиката, повишената консумация и дима.

Как да разрешите грешка P0172?

Очевидно решението на проблема ще зависи пряко от източника. В един случай е достатъчно да смените изтичащия инжектор, в друг ще трябва да се справите с плаващи показания на сензора и т.н. За да разберете точно причината, първо ще ви е необходим диагностичен OBD скенер.


проблем с двигателя


Като правило, в допълнение към самата грешка P0172, още няколко се записват в паметта на електронния „мозък“ - именно те, пряко или косвено, ще покажат дефектния елемент. Например, в допълнение към посочването на наличието на богата смес, компютърът може да покаже грешки за конкретен сензор или да разкаже за проблеми с инжектора.


0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 часа )
    Забравили сте елементарна причина за тази грешка. Някой като вас е забравил нещо - да си смени въздушния филтър който се е задръстил с прахоляци и не може да пропусне необходимото количество въздух.