fallback

За рядък Mercedes-Benz 500K бяха платени над милион долара

Автомобилът е преживял Втората световна война и е бил собственост на датски барон

На онлайн търга Bring a Trailer върви наддаване за рядък Mercedes-Benz 500K, произведен през 1934 г., с необичайна съдба. Сега автомобилът "носи" каросерията Special Roadster: компанията е сглобила само 29 такива в цялата история на модела. Този 500K обаче слиза от поточната линия с различна каросерия, много по-разпространената Cabriolet B. Въпреки относителната неоригиналност на редкия модел, за него вече се предлагат 1 002 000 долара, а наддаването приключва във вторник.

Главната особеност на един от най-луксозните Mercedes-Benz от 30-те години на миналия век е двигателят - петлитров осмак с механичен компресор, който се включва при пълно натискане на педала за газ. Без компресор моторът генерира около 100 коня, а с него мощността се увеличава до 160. Максималната скорост на автомобила е над 160 км/ч.

Обявеният за продажба екземпляр за първи път намира своя собственик в Холандия през октомври 1934 г. По време на Втората световна война автомобилът получава значителни щети по каросерията и в това състояние през 60-те години е купен от собственика на датския Aalholm Automobil Museum - барон Й. О. Рабен-Левецау. Той поръчва изработката на нова каросерия и излага колата в музея си, който обаче е ликвидиран през 2012 г., колекцията е продадена, а Mercedes-Benz 500K е транспортиран в САЩ.

Тук до 2018 г. е извършена задълбочена реставрация на редкия автомобил, по време на която той получава каросерията тип Special Roadster с характерен удължен заден надвес и резервна гума не отстрани, а в специален отсек върху багажника. Модернизиран е и двигателят, чийто обем е увеличен до 5,1 литра. Интериорът е напълно възстановен и претапициран с кожа.

След завършване на обновяването автомобилът печели четири първи награди на различни изложбения в САЩ. Невероятният модел също така получава огромни похвали от прочутия американски тв водещ и колекционер на коли Джей Лено и писателя и един от най-големите експерти по класическите автомобили Доналд Осбърн по време на Pebble Beach Classic Car Forum през 2019 г.

Още снимки на модела - в галерията:

fallback
fallback
Последни