fallback

Нова батерия обещава 300 км пробег за 5 минути зареждане

Устройството на ProLogium е готово за серийно производство

На автомобилното изложение в Париж тайванската компания ProLogium представи обещаваща тягова литиева батерия. Това, което отличава ProLogium от други подобни продукти, е нейният силициев композитен анод. Този елемент позволява да се увеличи както енергийната плътност в батерията, така и скоростта на зареждане.Така, според тайванците, за 5 минути зареждане обещаващата батерия натрупва енергия за пробег от 300 км, което я доближава по удобство до зареждането на автомобил с двигател с вътрешно горене.

Според разработчика, новата батерия осигурява плътност на съхранение на енергия от 321 Wh/kg. За сравнение, батерията от 53 kWh на електрическия автомобил Hyundai Ioniq 6 обещава 153 Wh/kg, а акумулаторната клетка Tesla 4680, според експерти, може да съхранява 232,5 Wh/kg.

Що се отнася до скоростта на зареждане на „силиконовата“ батерия ProLogium, за 5 минути батерията набира капацитет от 5% до 60% от пълния си капацитет, а за само 8.5 минути батерията се зарежда до 80%. ProLogium твърди, че това зареждане е с 80% по-бързо от зареждането на батериите, които вече са на пазара.

Това е особено важно за собствениците на електрически превозни средства, които често се чудят как и къде бързо да възстановят капацитета на батерията на своя електромобил, без да стоят на опашки на зарядни станции? Също така си струва да се отбележи, че новите тягови батерии ProLogium имат модулен дизайн, което би трябвало да ги направи по-лесни за ремонт и рециклиране, потенциално спомагайки за намаляване на разходите за притежаване на електрически превозни средства.

ProLogium също обяви, че преминава от етапа на проучване и развитие към комерсиализация на своите енергийни решения. ProLogium си сътрудничи с немската автомобилна компания FEV за стартиране на производство на батерийните пакети, като това ще се случи в близко бъдеще. В допълнение, компанията има още по-обещаваща керамична литиева батерия, но подробности за нея все още няма.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 12 часа )
    След дъжд качулка. Китайците вече ги произвеждат в серийни автомобили
fallback
Последни