fallback

На Острова се крадат всякакви коли, дори катафалки и пожарни

Ford Fiesta остава най-популярният автомобил сред престъпниците

Девет линейки, четири камиона за боклук, дори пожарна кола и катафалка са сред повече от 100 000 превозни средства, откраднати във Великобритания миналата година. Това гласят официалните данни след прегледи на правителствени регистри.

„Буквално няма тип превозно средство, което някой да не открадне, тъй като собствениците съобщиха за изчезнали катафалка, бетонобъркачка и резервоари за изпразване на отпадъчни води”, казаха от фондация RAC.

Петнадесет транспортни средства за добитък, седем самоходни косачки, три машини за почистване на пътища и две пръскачки с катран също бяха сред странните машини, харесани от престъпниците на Острова. Всичко това – според полицейски доклади.   

Стив Гудинг, директор на RAC Foundation, заяви: „Някои са откраднати за препродажба, други просто за разходка, но много ще бъдат разглобени за части или изпратени в чужбина”, добави той, като обясни широката палитра изчезнали превозни средства.

„Търговските изглеждат изненадващо уязвими вероятно поради високата им стойност или може би заради компонентите. Трябва да помислим как да се противопоставим на крадците, които не се спират пред огромни размери или гаражи“, допълва Гудинг.    

Логично, най-често изчезват леки автомобили. This is Money  разкри по-рано, че 64 087 коли са били докладвани като откраднати на DVLA през 2023-а спрямо 61 106 през предходната година. Това прави увеличение от 4,9 процента. Ford Fiesta - най-караният автомобил във Великобритания, води и в негативната класация за най-краден. Със 5976 докладвани бройки – това прави по една изчезваща Fiesta на всеки 88 минути. Ford Focus (2120) и VW Golf (2038) допълват тройката, което е леко изненадващо, тъй като не са сред най-популярните коли на Острова.

Хчбековете с пет врати са били най-често атакувани, тъй като общо 24 518 са били откраднати миналата година. Следват комби (20 685), мотоциклети (18 673) и малки ванове (11 172). Миналата година се „изпариха“  6110 хечбека с три врати, 5751 седана с четири врати и 3141 купета.

Скутерите, които са крадени главно в големите градове, особено Лондон, са осми в класацията с 2826 бройки. MPV (2 502), кабриолети (1 504) и пикапи (1 430) също често са атакувани. Не малко изчезват  мотопедите (1 133).

И докато тук едва ли има изненадани, то някои откраднати превозни средства изумяват. Отмъкнати са цели 1093 самосвала, 653 камиона с падаща страна, 103 с платформи и 78 тежкотоварни. Учудването ни продължава с изчезнали 554 кемпера и каравани плюс цели 362 трактора. Всъщност, някои от последните могат да струват много пари. Сред високите числа на кражби, като се има предвид относително малкия им брой, са цели 79 триколки. 55 таксиметрови шофьори останаха без средството на прехраната си.    

Истински шок предизвиква присъствието в черната хроника на 38 мотокара и 26 телескопични товарача. Не че е нормално дори за голяма държава като Великобритания да откраднат 15 камиона за транспортиране на добитък и 13 аварийни коли. 

Невероятно, но апашите са свили 12 автобуса (включително три двуетажни) и девет линейки. Плюс шест автовоза (надяваме се, че не са натоварени с нови коли), както и четири хидравлични багера плюс толкова камиона за боклук. За 12-те месеца са откраднати и три улични машини за миене и два парни валяка.    

Списъкът завършва с наистина най-стряскащите видове откраднати превозни средства - катафалка, пожарна кола, бетонобъркачка и цистерна.    

   

fallback
fallback
Последни