IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рафа Надал не предаде първата марка коли, подала му ръка

Великанът на тениса, който сложи край на кариерата си, крие в гаража си скъпи автомобили, но кара само Kia

Световната новина в спорта от последните часове е отказването на Рафа Надал, един от най-великите тенисисти за всички времена. Испанецът обяви, че предстоящото участие на Испания за Купа „Дейвис“ ще бъде последното в кариерата му, белязана от 22 титли на сингъл от Големия шлем (14 от тях в Париж). 

 

Рафаел Надал


В света на автомобилите Рафаел Надал и Kia са неразделни. Случайно или не, и спортистът, и компанията отбелязаха огромен възход последните 20 години. Корейците трябва да черпят онзи гениален служител на Kia Motors Ibérica, който вижда, че един 17-годишен тийнейджър ще стигне много далеч. През 2004-а испанският филиал на южнокорейската марка предлага договор за спонсорство на Рафа. Тогава Надал е на 17 години, контузен и все още без титла от сериозен турнир. Да не говорим за Голям шлем! И не изглежда да се интересува от коли тогава. Но инвестицията се оказва златна!

„Рафа беше най-добрият представител, за който марката можеше да мечтае. Той винаги е показвал своята лоялност, далеч отвъд исканията си за спонсорство, и ни донесе голяма популярност“, признава Едуардо Дивар, генерален директор на Kia Motors Iberia в интервю през 2019 г. „Ние тъкмо прохождахме в Испания, никой не ни знаеше. Но ни се довериха заради Надал“.

 
Рафаел Надал


Лоялността на тенис звездата е невероятна. През 2014 година -  по повод откриването на представителство на Kia в центъра на Барселона, присъстват самият Надал и високопоставени шефове. Един от тях признава в частен разговор с журналисти, че Рафа е отхвърлял не една и две оферти за много повече пари от други компании. „Става въпрос за двойни суми, които нямаше как да предложим“, категоричен е началникът.

Kia е марката, която му се довери, когато започваше, а това за него е безценно. Сега, когато Надал напуска тениса, от Kia Motors Ibérica няма да го оставят за нищо на света. А Рафа явно си харесва автомобилите. Въпреки че притежава няколко суперколи в гаража, не може да бъде видян да шофира автомобил извън корейската марка. Клип от академията му (спонсорирана щедро от Kia) показа гаража, в който луксозните автомобили бяха покрити. Но не и няколкото спрени различни модела Kia.

Иначе суперзвездата притежава Ferrari 458 Italia , Mercedes AMG GT и Aston Martin DBS. Той обаче шофира на публични събития своите Kia Stinger GT, Kia EV6 и новата Kia EV9 , най-скъпата в историята на марката до момента. 

Лоялността му най-добре демонстрира случка от 2015 година в Щутгарт. Рафа печели турнира и традиционната награда – кола на местната автомобилна гордост В случая това е въпросният Mercedes AMG GT с 515 конски сили. Испанецът благодари лаконично – „Не е като Kia, моят спонсор, но и това е добре".
 

0 от 500