fallback

Жена даде на съд Telsa заради съпруг, който я тормози

Жалбата беше отхвърлена, но промени завинаги колите в Калифорния, а вероятно и в САЩ

За съжаление, и най-хубавата идея може да намери грешното приложение от зъл човек. Като технологиите за свързаност и геолокация в автомобилите. Оказва се, те могат да се превърнат в оръжие за насилие и тормоз. Как ли? Ако има достъп до системата на автомобила, което е обичайно за двойка, маниакът может да наблюдава жертвата, да я следи или притиска.  Дори да има ограничителна заповед.

 

Това изтърпя жена, която вече беше осъдила за малтретиране и сексуално насилие бившата половинка. Тя пусна жалба и срещу Tesla, че компанията не ограничи достъпа до колата на насилника. Е, молбата беше отхвърлена, но резултатът е факт -  нов закон в Калифорния ще принуди марките да разрешат тези системи да бъдат деактивирани . Очаква се, че ще се разпростре и в останалите щати, а защо не е и навън?

Свързаните системи предоставят опции за дистанционно или проследяване на автомобил , което е полезно при кражба или за намиране на местонахождението на изчезнал човек. Но те също могат да се превърнат в полезен инструмент за преследвач, който тормози, наблюдава или сплашва жертвата.    

Такъв е случаят от Сан Франциско, чиято жителка е имала ограничителна заповед срещу съпруга си за малтретиране . И тя, и съпругът й притежават Tesla Model Y. Мъжът използва тази технология, за да я тормози многократно. Дори отворя електрическия SUV, оставяйки там бейзболна бухалка, с която преди товае заплашвал. Сред дистанционните функции е отварянето и затварянето на вратите.

Жената многократно моли Tesla да забрани достъпа на съпруга й до колата - както преди, така и след издаването на ограничителната заповед. От марката отговарят, че това е невъзможно, тъй като той е вписан като съсобственик на колата. На това мнение е и съда поради липса на доказателства, че съпругът й е използвал функциите на колата, за да тормози дамата.

Вносителите на новия регламент обаче дават примери с поне още едва двойка, караща Tesla, както и с автомобили на други производители като Mercedes-Benz. Като цяло, всяка кола с този тип технология e потенциален инструмент за тормоз. 

След четири години автомобилите ще трябва да могат да премахват по желание функциите за дистанционно и GPS проследяване. Тази нова наредба ще изисква производителите да позволяват на жертвите ги деактивират. Разбира се, жертвата  първо трябва да го докаже с необходимата документация в срок от два дни. Тоест, удостоверение за собственост на колата.

Регламентътвлизав сила през юли догодина, като дава възможност на компаниите да включат тази техническа новост. Всички автомобили, произведени след 1 януари 2028 г., трябва да имат достъп до това деактивиране. А тези, проектирани между юли 2026 г. и тази дата, да са с актуализации, които го позволяват. Засега този законопроект, одобрен с голямо мнозинство, ще даде зелена светлина на новото правило в Калифорния. Но като се има предвид, че ще наложи технологични модификации в автомобилите, се очаква да се разпространи в целия САЩ. Иначе марките ще трябва да произвеждат различни версии в зависимост от щата, което никога не е печелившо.  

fallback
  • #5
    Гост ( преди 1 час )
    На Митбъстъра му изгърмяха бушоните. Обяви антиелектриците за психопати.
  • #4
    MythBuster=idiot ( преди 1 час )
    Скоро Тесла ще празнува 20 милиона произведени Тесли годишно.
  • #3
    Грета Тунберг ( преди 1 час )
    Митичния няма деца,още съм девствена.На него все Тесли са му в главата.
  • #2
    Гост ( преди 2 часа )
    Следващият път пак да си купи Тесла.
  • #1
    анонимен ( преди 4 часа )
    Каква е разликата дали ще отвори автомобила дистанционно през телефона или с помощта на картата или дистанционното? Те няма да бъдат премахнати..
fallback
Последни