fallback

Шведи посочиха най-бързо ръждясващите коли

Вижте Топ 10 на моделите, особено податливи на корозия

Ръждата е не само естетически проблем, но и сериозна заплаха за безопасността на автомобила. Корозията на компоненти на каросерията като заварки, странични елементи и греди може значително да намали здравината на конструкцията и защитата на пътниците при катастрофа.

Въпросът кои автомобили са най-податливи на корозия е актуален повече от 30 години. Шведското списание Vi Bilagare обръща специално внимание на това, тъй като в студената Скандинавия антикорозионната защита на автомобилите е от ключово значение. От 1989 г. списанието си сътрудничи с компанията Rostskyddsmetoder, която е специализирана в изследването на технологиите за защита от ръжда. Това партньорство доведе до създаването на класация, направена след тестове на повече от 500 модела.

Автомобилите, които са включени в изпитанията на Vi Bilagare, се предават на специалисти от Rostskyddsmetoder. Те проверяват качеството на антикорозионната защита, като с помощта на ендоскопи изследват скрити участъци, повреди по боята и състоянието на каросерийните панели, уплътнителите, дренажните системи и конструктивните елементи.

Според експертите средната оценка за антикорозионна защита на автомобили е 3,1 точки от 5 възможни. Марки като Volvo, Kia, Hyundai, Alfa Romeo, Peugeot и Opel показаха резултати под средните (2,6-3,0 точки). С резултат от 2,3 точки Mazda също не може да се похвали с висококачествена защита от ръжда, докато колите на Porsche, Jaguar и Nio получават високи оценки - от 4,5 до 5 точки.

При по-старите автомобили ситуацията е още по-зле. Например Alfa Romeo 159 от 2006 г. получава само 1 точка, а модели като Honda Accord (2002-2006) и Toyota Prius (2009) взимат 2 точки. Сред автомобилите с ниска степен на защита са още модели на Citroen, Fiat, Subaru, Suzuki и Nissan.

Топ 10 на моделите с най-ниска антикорозионна защита

Alfa Romeo 159 (2006) - 1 точка

Citroen C3 (2002-2003) - 2 точки

Fiat 500L (2013) - 2 точки

Jeep Cherokee (2012-2015) - 1 точка

Peugeot 1007 (2005) - 1 точка

Fiat Doblo (2003) - 1 точка

Peugeot 4007 (2008) - 1 точка

Toyota Aygo (2005-2013) - 1 точка

Subaru Legacy (2003-2004) - 1 точка

Mitsubishi Space Star (2012-2013) - 2 точки

Експертите на Rostskyddsmetoder отбелязват, че японските производители на автомобили използват главно химически покрития на етапа на боядисване, докато европейските компании предпочитат запълване на скрити кухини с восък и поцинковане, което осигурява по-добра защита от корозия. Ето защо на собствениците на автомобили от марки като Honda, Mazda, Toyota, Subaru и Suzuki се препоръчва да извършат допълнителна антикорозионна обработка веднага след покупката.

fallback
  • #4
    Алекс ( преди 4 часа )
    В топ 10 го няма изобретателят на ръждата Опел.Съмнителна класация.
  • #3
    Иван ( преди 5 часа )
    Да имаш класация за ръжда и да няма нито един опел в топ 10. Лично на мен ми се струва малко нереално.
  • #2
    анонимен ( преди 5 часа )
    Солта по пътищата не само че съсипва автомобилите и им скъсява живота ами унищожава и еко системите. Тази сол се отмива от дъждовете и се отича в канализацията и после попада реките където вреди на организмите и също и в подпочвените води които се позват за пиене и напояване. Ниe на практика добавяме сол в сладките води. Стотици хиляди тонове сол! В САЩ всяка година хвърлят по пътища 20 милиона метрични тона сол! България сол+пясък. Затова зимата държавата ни заприличва на ***!
  • #1
    анонимен ( преди 5 часа )
    Само в Европа и Северна Америка колите ръждясват така лошо заради малоумната практика да се ръси сол по пътищата през зимата. В Южните държави където няма зима но вали много дъжд както и в държавите където не ръсят сол по пътищата щото е забранено (например Япония и други) просто колите не ръждясват така, дори и тези които имат лоша слава реално си издържат 30 години. Солта ускорява корозията от 5 до 10 пъти! според концентрацията. В България заедно със солта ръсят и пясък. Което е ще по зле.
fallback
Последни