IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Плащанията от автомобил ще стигнат $580 милиарда до 6 години

Глобалния пазар на свързани превозни средства ще нарасне до 900 милиона

Пазарът на плащания в автомобила ще надхвърли 580 милиарда долара  до 2030 г. Това твърди ново проучване, цитирано от британски медии, което изглежда твърде смело.

 
плащане пред кола


Плащанията позволяват на шофьорите да извършват транзакции автоматично и сигурно чрез софтуера на автомобила, без да са необходими карти или системи със смартфон. В същото време броят на свързаните превозни средства по пътищата в световен мащаб се очаква да достигне близо 900 милиона до същата година.

Чрез технологията на вашия автомобил можете да плащате автоматично и сигурно за огромна гама от стоки и услуги, включително застраховка в движение, паркинг, храна и напитки или дори развлечения. Шофьорите не се нуждаят от колата или дори от мобилни приложения-.Софтуерът на автомобила автоматично ще плаща вместо вас.

Pairpoint, заедно със STL Partners и в сътрудничество с Vodafone, анализира огромния ръст на плащанията в автомобила, който се очаква да настъпи до края на десетилетието във Fueling the Future: Прогнозата е, че до 2030 г. глобалният пазар на транзакционни плащания в автомобил ще достигне $580 милиарда. Това поставя комбинирания годишен темп на растеж от 130 процента. В същото време се очаква глобалният пазар на свързани превозни средства да нарасне от 430 милиона на 895 милиона.

„Усъвършенстваната свързаност е катализатор за нови начини за взаимодействие с модерните превозни средства. Добавянето на собствена функционалност за плащане ще позволи по-сигурно автоматично използване в реално време на ежедневни услуги като паркиране, зареждане на EV, зареждане с гориво и други“, казва Хорхе Бенто, главен изпълнителен директор на Pairpoint.

Електромобилите са огромен пионер в тази област и ускориха бързо растежа на плащанията в автомобила. Така технологията, използвана за плащания за зареждане на EV, трансформира индустрията. Въпреки че масовите плащания в автомобила започнаха през 2018 г., този сектор е изправен пред предизвикателства да създаде безпроблемна и сигурна услуга. Но Pairpoint отбеляза бърдия напредък в биометричното удостоверяване - AI, и блокчейн бързо проследиха приемането на плащанията в автомобила и сега шофьорите могат да го използват по много сигурен и безпроблемен начин. Това позволяващпо-добро потребителско изживяване от традиционното картови плащания.

Джоузеф Лосавио от Mastercard твърди: „Автомобилната индустрия се променя от автомобил като чисто физически актив към свързано устройство, което позволява плащания в цялата система“. Плащанията в колата се дефинират като: „Възможност за закупуване на продукти или услуги директно от автомобила, където самият автомобил действа като удостоверител на плащането, за да създаде безпроблемно изживяване за потребителя“. Звучи малко помпозно, но се разбира

Това са разходи за поддръжка и експлоатация като зареждане или паркиране, зареждане с гориво или дори автоматично таксуване. STL изчислява, че плащанията, свързани с превозни средства, ще представляват над 70 процента от общата възможност за плащане в автомобила.

Но ще има и други. Това са транзакции за електронна търговия, които правят вашия автомобил мобилна платформа за пазаруване; всичко от абонаменти за развлечения като Netflix до закупуване на вашите хранителни стоки или поръчка на бързо хранене. STL изчислява, че плащанията, които не са свързани с превозни средства, ще представляват 25 процента 
 
 

0 от 500