IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запорираха активи за 75 млн евро на президента на Stellantis и Ferrari

Джон Елкан е разследван за укриване на доходи и данъчни измами

Прокуратурата в Торино започна разследване срещу Джон Елкан, президент на Stellantis и Ferrari, е обвинен в създаване на престъпна група за укриване на активи и доходи, както и заради данъчни измами, съобщават медиите в Италия.


Джон Елкан


Активи на Елкан и семейството му на стойност 75 млн евро за иззетти след нареждане на съда. Обект на разследването се води още срещу брата и сестрата на Джон - Лапо и Джиневра, както и срещу двама финансови специалисти, които също са участвали в схемата. А ситуацията се усложнява допълнително от избухналия по-рано спор за наследството на фамилията Анели, към която принадлежат тримата.

Разследването се фокусира върху наследството на Марела Карачиоло - бабата на Елкан и съпругата на покойния шеф на Fiat - Джани Аниели, който почина през 2019 г. Прокурорите в Торино твърдят, че семейство Елкан не са платили данъци в Италия върху активите, които са наследили от Карачиоло. 

Проблемът е, че тя е била жител на страната поне от 2010 г., въпреки твърденията, че живее в Швейцария. В резултат на това прокурорите смятат, че нейното имущество трябва да бъде обложено с данък съгласно италианското, а не швейцарското законодателство. Те описват искането за пребиваване в Швейцария като част от „престъпен план за укриване на значителни активи и свързаните с тях доходи от италианските закони за наследство и данъци“.

Конфискуваните активи засягат и две ключови фигури, свързани със семейството - Джанлука Фереро, счетоводителят на Джон Елкан, и Урс фон Груниген, швейцарски нотариус, който служи като изпълнител на наследството на Карачиоло.

Правният екип на Джон Елкан определи конфискуването на активи като „процедурна стъпка, която не предполага вина или отговорност за ответниците“. Според адвокатите Марела Карачиоло е била жителка на Швейцария от началото на 70-те години на миналия век, много преди да се родят внуците й. Те твърдят, че нейният статут на пребиваване в Швейцария е бил добре установен и поддържан през целия й живот и са уверени, че могат да докажат това в съда. И така всички обвинения срещу семейство Елкан ще отпаднат.

Случаят обаче допълнително се усложнява от дългогодишен спор за наследство между братята и сестрите Елкан и тяхната майка Маргерита Аниели за имението на Джани Аниели. Тази вражда раздели една от най-известните фамилии в Италия, която е дълбоко свързана с автомобилната империя Fiat. Новите обвинения, свързани с данъчни измами, засилват обществения интерес около семейството и неговото наследство.


0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 25 минути )
    Незнам колко е бита карта, но определено в последно време (не само в Италия) са нарочили "по-заможните". Пределно е ясно че перат пари, крият данъци и т.н.. нооо хазната е празна, а икономиката не върви.
  • #1
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Факт ( преди 2 часа )
    Италия е бита карта. Преследва италианци и набутва китайци. Италия е минало.