IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Технология на Nissan ще се бори с бавно каращите в лявата лента

Нова система ще подсеща шофьора, че пречи на движещите се след него

Спазването на правата, освен да се подмине, не е просто проява на обичайна учтивост по магистралите. На много места това е закон, но въпреки това често в лявата лента се движат шофьори, които в продължение на дълго време не пропускат колите зад себе си и така затрудняват трафика. А в някои случаи дори предизвикват инциденти.


Nissan


В Nissan са наясно с това и ето защо най-новата версия на технологията ProPilot за подпомагане на водача на компанията ще включва проста функция, която ще помогне за разрешаването на този проблем. След завършване на преминаване в най-лявото платно с включен ProPilot 2.1, шофьорите ще получат предупреждение за смяна на лентата, за да се престроят надясно.

Към момента технологиите на Nissan (или всички налични в момента системи за подпомагане на водача) не могат да поемат контрола върху управлението и да преместят колата в дясното платно, дори шофьорът да не обръща внимание на трафика зад него. Затова и система ще ги подсеща със специален сигнал да се преместят вдясно, но това ще се случва само при активиран ProPilot 2.1.


Nissan


Системата вече започва да се появява на модели Nissan и Infiniti. Тя дебютира на новия Rogue, като осигурява шофиране без ръце на определени одобрени участъци от магистрала. Представител на Nissan потвърди, че ще се предлага и за новата Armada и Infiniti QX80. Струва си да се отбележи, че тъй като шофирането със свободни ръце е част от системата, подсещането за смяна на лентата ще се активира, независимо дали ръката на шофьора е на волана или не.


0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 час )
    Това е много хубаво, но при някои индивиди ще пищи постоянно тая система и те ще я изключват, за да могат да си пречат спокойно на движението.