fallback

Stellantis спира производството на Fiat 500e

Слабите продажби на електромобила затварят завода в Мирафиори за месец

Stellantis спира производството на Fiat 500e - електрическата версия на емблематичния италиански градски автомобил, за поне четири седмици - от 13 септември до 11 октомври. Това признаха от италианско-френска автомобилна група в официално съобщения.

„Мярката се налага поради текущата липса на поръчки, свързана с представянето на пазара на електромобили в Европа, който е дълбоко обезпокоен за всички производители, особено европейските“, съобщават от компанията, която обещава „да работи усилено за по-добро управление в тази трудна фаза на прехода".

Всъщност от Fiat 500e, който се слобява в легендарната фабрика в Мирафиори (Торино), са продадени само 69 ​​бройки в Италия миналия август и общо 1689 от началото на годината. Съоръжението претърпява „дълбока трансформация, с цел да се превърне в истински глобален център за иновации и развитие, решаващ избор за спечелване на предизвикателството на прехода към устойчива мобилност, към което сме призвани“.

По този начин Fiat се присъединява към списъка на производителите, принудени да се откажат от електрическите си планове. Един от първите беше американският General Motors, следван от сънародника си Ford (който вече не възнамерява да продава изключително електрически автомобили в Европа от 2030 г.) и други конкуренти, последните от които са Hyundai и Volvo.

От Stellantis се опитаха да омаловажат случващото се, като заявиха, че благодарение на инвестицията от 100 млн евро производството на Fiat 500e скоро ще бъде увеличено, като електромобилът ще получи нова батерия с висока мощност и нови технологии. Освен това, между 2025 г. и 2026 г. ще започне и производството на новия 500 Hybrid, който ще бъде изграден на базата на настоящия електрически 500.

fallback
  • #1
    анонимен ( преди 6 дни )
    Нищо не очавано и няма място за изненда. Ще следват и други марки и модели. И колкото по рано празноглавците от Брюксе се осъзнаят и спрат тази е-дивотия, толкова по-добре.
fallback
Последни