fallback

Mercedes-Benz EQS влезе в Книгата на рекордите Гинес

Eлектрическият седан измина 949 км с едно зареждане

Mercedes EQS - едно от най-луксозните електрически превозни средства на пазара, първоначално беше критикуван за живота на батерията, който не отговаря на очакванията предвид луксозните спецификации, както и заради 400-волтовата електрическа архитектура, която ограничава мощността на батерията.

Последната актуализация обаче значително промени представянето му, което го прави сериозен конкурент на Porsche Taycan или Audi e-tron GT. Сега EQS може да се похвали с автономност от почти 1000 км. За да докаже това, електрическият седан измина 949 км между градовете Бенгалуру и Нави Мумбай в Индия с едно зареждане.

Това постижение позволи на EQS 580, оборудван с батерия от 118 kWh, да постави нов световен рекорд за електромобили, надминавайки предишното най-добър резултат, записан Ford Mustang Mach-E с 32,6 км. За поставя на рекорда помага и впечатляваща аеродинамика на седана - коефициент на съпротивления 0,20, като постигнатият разход на енергия е 11,36 kWh на 100 км.

Този резултат не само спечели място на Mercedes-Benz EQS в Книгата на рекордите Гинес, но и затвърди позицията му на пазара на луксозни електрически превозни средства. Постигането на това разстояние изисква оптимизирани условия на шофиране, намаляване на средната скорост до 50-60 км/ч и по-голямо използване на регенеративната спирачна система, потвърждавайки способността на електрическата технология да надмине очакванията за автономност в реални условия.

fallback
  • #31
    мандръсю мандръски ( преди 1 седмица )
    имам мб 450+ 2022, първа генерация. великолепен автомобил е. за 10 месеца му боднах 22,000 км. купих го с 120,000 лв отстъпка, на 14 месеца беше. 138,000 по фактура. платих 78,000. благодарение на такъви като вазе тук, коментиращите! големо МЕРСИ! между другото, имах магазинен S350 4матик 2016. и го фичнах, след като си взех тава бижу. разкошен автомобил!
  • #30
    Най-забавното ( преди 1 седмица )
    На 5:17:20 часа от клипа моментите усукват коляновия вал и той е като пружина.... Да бях го поръчал, нямаше да го кажат по този начин!Колянов вал - пружина!
  • #29
    анонимен ( преди 1 седмица )
    За тези които не знаят за какво говоря. youtube.com/live/qBSwnQCREqI Дали пък не разбират, а?
  • #28
    анонимен ( преди 1 седмица )
    В момента онези хлапета в гаража на Дани разправят за ДВГ на живо. Който иска може да гледа и да види дали разбират от ДВГ. При толкова знания и опит с ДВГ, обяснявам за гост че става въпрос за двигателите и частите а не за автомобил с ДВГ, да се чуди човек защо са избрали електромобил за личен транспорт
  • #27
    До 26 ( преди 1 седмица )
    Както вече установихме, стабилния наклон всъщност е 0,1% - почти нищо. Сега остана ти и останалите антиматематици да сметнете колко е добавената енергия от наклона, от потенциалната енергия за 2 тона и 900 метра денивелация. За 700 м беше около 4kWh. С колко километра допълнителен пробег са? Поне това можете ли да сметнете? Колко е бил разходът на 100 км?
  • #26
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Въхх, силен попътен вятър/демек стабилен наклон/ и средна скорост от 50-60 км/ч. Смехххх....следващия път и бутане да включат.
  • #25
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Намери ли си грешките в изказването за Шипка, че размаза омазаното! Да не те питам откъде дойде 150 kW входяща мощност от 15 литра на 100 разход? Пропуснах, че ако си чел учебник по ДВГ вероятно силите ще са конски, а енергията в джаули. Включително тази на горивото, която не е мощност, защото с джаулите се измерва енергия. Поне така е в нашата реалност колкото и да го отричаш и да сравняваш с вашата.
  • #24
    Бисерна огърличка ( преди 1 седмица )
    Пак утреждви автомобил с ДВГ и им сложи знак за равенство. Май забрави, че не двигателя върти гумите при спускане, а една друга енергия, потенциалната и кинетичната, които се преобразуват от една енергия в друга и се превръщат във въртящ момент, който върти двигателя. Почти съм сигурен че никъде в учебниците по ДВГ не се споменава за въртящ момент защото няма нищо общо в което и да е перпето мобиле. Такава енергия се използва само в ДВГ в нашата реалност в която се потегля с енергия от горивото.
  • #23
    Гостенино ( преди 1 седмица )
    Хвърлих един поглед на темата И по- стила на писане всеки може да види че това не съм аз. Прекалено агресивно с думи които никога не използвам и не са ми в речника. Кога съм писал Мъска? Или пък да съм ви наричал пикльовци или нещо подобно? Сега разбрах откъде идва и основателната подигравка на Димов с пет-шест тесли от които да станеш богат от спестяване. Същото като държавата да стане богата от събиране на акциз за нещо от което губи два пъти повече заради внос. Дали съм аз?
  • #22
    Гост ( преди 1 седмица )
    Теслю електрика гост многониковия все към енергията го тегли.В ДВГ всичко се смята с мощност в киловати.
fallback
Последни