IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасен навик - какво се случва, ако натиснете двата педала на кола с автоматик

Използването на газта и спирачката едновременно може да нанесе сериозни щети

Повечето начинаещите шофьори се обучават на автомобили с ръчни трансмисии, където се използват три педала: газ, спирачка и съединител. Когато обаче преминат на коли с автоматик, водачите имат на разположение само два педала. И много често, особено в случай на опасност, при тях се задейства обичайния рефлекс за превключване, което води до едновременно натискане на газта и спирачката.


педали


Това поведение често има сериозни последствия за автомобила. При по-стари автомобили това може да причини повреда на двигателя, спирачната система и трансмисията. Съвременните автомобили предпазват скоростната кутия от претоварване, но двигателят все още страда от внезапни увеличения на скоростта, а спирачната система може да прегрее и да изисква смяна на дискове и накладки.

В крайна сметка подобна грешка води до ненужни разходи и възможни проблеми, включително скъпи ремонти. За да се избегнат подобни ситуации, водачите трябва да преговорят своите шофьорски умения, когато преминават от ръчно към автоматично управление на скоростите. Основното в случая е да се постави левия крак в удобна позиция и съответно човекът зад волана да бъде наясно, че той не трябва да се използва.

Трябва да се отбележи, че използването на двата крака за управление на кола с автоматична скоростна кутия е дори неудобно, тъй като педалите за газ и спирачка са умишлено разположени твърде близо. Това е направено, за да може водачът да използва само десния си крак.


0 от 500