IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте защо не трябва да се сипва старо масло в двигателя

Експеримент показва след колко време смазката губи основното си свойство (ВИДЕО)

Има шофьори, които по някаква причина сипват старо масло в двигателя на автомобила си. Проучване на YouTube-канала The Motor Oil Geek в YouTube нагледно показва защо моторното масло с изтекъл срок на годност е много опасно за колата ви.


масло


Експериментът включва две стари масла, като едното е в пластмасов контейнер, а другото - в метална кутия. А целта е да се види дали едно силно разклащане може да ги върне към живот. Резултатите от теста едва ли са изненадващи. Независимо дали става въпрос за 20-годишното масло Valvoline или 50-годишното масло Mobil1, и двете показват значителни признаци на окисление, независимо дали се разбъркват или не.

Това по същество означава, че самото масло, както и всички добавки в него, постаени, когато е било ново - цинк, фосфор, сулфат и т.н., са се разградили химически до точката, в която вече не могат да смазват достатъчно двигателя.



Пластмасовата бутилка на Valvoline е по-лошата от двете. Там се откриват признаци на вода в маслото, натрупана в продължение на две десетилетия просто чрез нагряване и охлаждане на контейнера. Ето защо подобна смазка не бива са се използва дори само за доливане.

Производители и експерти от индустрията припомнят, че повечето моторни масла на пазара имат живот около пет години. След това време те започват да се окислява, влошавайки качеството на смазката. А за тези, които смятат, че тяхното масло е на ръба, има и друго видео, което показва как можете да проверите състоянието на вашето масло у дома, без да имате нужда от специална апаратура за тестване.



0 от 500