IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Jaguar отново не можа да се справи с дефект в I-Pace

Близо 3000 кросоувъра влизат в сервизи в САЩ заради опасност от пожар

Британският производител Jaguar изтегля 2760 електромобила I-Pace от моделната година 2019, тъй като батерията им може да прегрее и да причини пожар. Това става по искане на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата в САЩ, която нареди на собствениците да паркират и зареждат превозните си средства навън, докато ремонтът приключи и в продължение на 30 дни след това.


Jaguar I-Pace


Последното изтегляне на електромобилите е в отговор на опасенията, че диагностичният софтуер, поставен при предишните сервизни акции, е бил неадекватен. Оказва се, че някои I-Pace с актуализиран софтуер са „претърпели термично претоварване, което се проявява като дим или огън от долната страна на превозното средство, където се намира тяговата батерия с високо напрежение“.

Разследването продължава, но е установено, че инсталирания софтуер не осигурява „подходящо ниво на защита“. В резултат на това собствениците, които смятат, че са в безопасност, е вероятно да бъдат измамени. А това е изключително опасно, тъй като I-Pace потенциално може да се запали, докато е паркиран в гараж, докато собствениците му спят.

В доклада на NHTSA се посочва, че след предишните изтегляния на са установени „малък брой пожари“. В Jaguar са преразгледали поставения софтуер за защита през юли и установено, че при някои от електромобилите се налага „допълнително изтегляне за по-добро смекчаване на състоянието на термично претоварване“.

До момента в САЩ са установени три пожара на превозни средства от модела, които са участвали в последната сервизна акция. След новото изтегляне електрическите кросоувъри ще получат актуализиран софтуер, който ще ограничи зареждането на батерията до 80%. Това е само временно решение, тъй като „постоянното лекарство е в процес на разработка“.

Собствениците ще бъдат уведомени, когато това стане, но те вече са помолени да паркират навън за 30 дни след приключване на ремонта, което не вдъхва много доверие.

0 от 500