IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota и BMW разширяват партньорството си при водородните автомобили

Двата концерна ще развиват и инфраструктурата за доставки на водород в Европа

Toyota Motor и BMW ще разширят партньорството си в превозните средства с горивни клетки, тъй като двата автомобилни гиганта ги виждат като перспективни екологични модели от следващо поколение на фона на забавящия се растеж на търсенето на електрически превозни средства, съобщава японското издание Nikkei.


BMW iX5 Hydrogen


BMW има за цел да започне масово производство на модел превозно средство с горивни клетки след няколко години. Германската компания ще подпише меморандум с японския производител за разработка на нови превозни средства с горивни клетки, които работят с електричество, генерирано чрез химичната реакция на водород и кислород.

Двете компании стартираха партньорство при водородните автомобили още през юни 2012 г., в което ролята на Toyota беше ограничена до доставка само на ограничен брой компоненти. Новото споразумение обаче предвижда японската компания да достави на BMW още ключови компоненти за превозните средства, включително резервоари за водород и системи с горивни клетки. След това BMW ще използва собствена EV технология, като задвижващи системи, за производството на останалата част от автомобила.


BMW iX5 Hydrogen


BMW вече разработи концептуален модел превозно средство с горивни клетки - iX5 Hydrogen, който е оборудван с два резервоара за водород и има пробег от повече от 500 км, заедно с възможност за бързо зареждане за три до четири минути. Концептуалното превозно средство е базирано на големия SUV X5 на BMW.

BMW планира да започне масово производство на iX5 Hydrogen до няколко години. Чрез пълното включване на системата с горивни клетки на Toyota, баварският концерн ще може да намали разходите за разработка и производство.


Toyota Mirai


В същото време Toyota е лидер в масовото производство на автомобили с горивни клетки. Тя пусна свой собствен модел - Mirai, през 2014 г., изпреварвайки своите конкуренти по света. Въпреки това, тъй като цената на Mirai надхвърля 48 000 долара в Япония, водородните автомобили се налагат трудно сред потребителите. Toyota и BMW се стремят да намалят цената на превозните средства с горивни клетки, като споделят ключовите компоненти, които представляват голяма част от разходите.

Предвижда се също така обновеният съюз между два от водещите автомобилни производител да включва сътрудничество в развитието на инфраструктурата за доставки на водород в Европа. Според Европейската асоциация на производителите на автомобили в цяла Европа има само 270 станции за зареждане с водород, много по-малко от 632 000 обществени станции за зареждане на EV на Стария континент.


0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    И въобще, товарищ, твоите московски господари откога ти позволяват сам са си измисляш опорки? Личното творчество прозира дори под обилния ти слой тъпота...
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Товарищ, хайде сега да излезеш на дъската пред всички и да обясниш, сънува ли ги тия субсидии за дизел или татко ти като беше пиян пред входа ги измисли?
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Така е, Мите, ти и група видни съветски учени определяте кое е рентабилно и правилно и кое не. Същите тези учени обясняваха и лансираха субсидиите и за дизелите, ама тогава не са били правилните учени и правилните резултати. Обаче този път всичко е вярно и точно, нали? Както казах, всичко зависи дали учените са от "нашите".
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Никой не харесва вас, мрънкачите, защото ви липсва елементът на мислене. Субсидирането на батериите неже двоен стандарт, защото има видими резултати, а сериозни научни пречки за създаването на енергийно пътни, безопасни и евтини батерии липсват. Водородът? Е, при него всичко е точно наобратното - както при резултатите, така и при науката.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Хм, когато правителството субсидира водород е лобизъм и некомпетентност. Когато правителството субсидира електрички с батерии е далновидно и богоугодно. Ясноооо! Стандартите са хубаво нещо, ама двойните стандарти са още по-хубаво! Ние обикновените мрънкячи се чудим защо изобщо правителството трябва да субсидира някого, ама нас кой ли ни пита...
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Превод на статията: Немското и японското правителства заделиха още някой и друг милиард за напълно обречена технология, поради силен лобизъм и некомпетентност на политиците.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    До #2 ( преди 2 седмици )
    Хубаво е да знаеш, че водородните също се задвижват от електромотор и поради тази проста причина също са електрически. Знам, че навсякъде четеш друго, но истината е такава. По-лесно е да се напише така, но е грешно.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 седмици )
    Очаквайте водородна Тесла,че продажбите на електрическите нещо запряха.
  • #1
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Ето с какво ще завладяват африканските пазари