IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Неправилна стойка зад волана води до пет сериозни проблема

Важно е да регулирате правилно седалката, а при нужда правете тези лесни упражнения

Шофьорите знаят, че лошата стойка зад волана може да предизвика различни здравословни проблеми. Особено при професионални водачи, чиито работни дни минават по пътищата. Топ физиотерапевт е категоричен – това може не само да доведе до постоянно главоболие, прегърбени рамене и стягане на мускулите, но и да причини дълготрайни проблеми в по-късен етап от живота.

 
болки при шофиране
 
 

Сами Марго, специалист от Smartphysio Hampstead, разкрива пет състояния, свързани с лоша стойка. Както и упражненията, които можете да правите, за да се борите с проблема. AutoTrader пък съветва как можете да регулирате позицията на шофьорската седалка, за да избегнете тези грижи. Ето петте основни здравословни проблема, причинени от лоша стойка:

1.    Напрежение и дискомфорт във врата и раменете

Лошата стойка може да доведе до хроничен дискомфорт, стягане на мускулите и в крайна сметка скованост и намален обхват на движение.

2. Болка в гърба 

Седенето с неопорна долна част може да доведе до мускулен дисбаланс, както и компресия на лумбалните дискове. С течение на времето да развиете хронична болка в долната част на гърба. 

Липсата на движение по време на шофиране може да влоши този проблем чрез намаляване на естественото смазване и гъвкавостта на гръбначните стави

3. Заоблени рамене и „гърбица“

Заоблените рамене за продължителни периоди могат да доведат до структурни промени с течение на времето. Оттам намалена мобилност на гръдния кош, намален белодробен капацитет и повишено напрежение върху шийния отдел на гръбначния стълб, което прави по-трудно коригирането, тъй като тези отклонения стават обичайни.

4. Главоболие и/или мигрена

Позата на главата напред (която е често срещана сред шофьорите) може да натовари мускулите и нервите във врата, което води до главоболие. Напрежението в горната част на гърба и раменете също може да допринесе за хронично главоболие.

5. Ишиас

Ишиасът възниква, когато седалищният нерв, който минава от долната част на гърба надолу по всеки крак, се притисне или раздразни. Лошата стойка при шофиране може да допринесе за това.
 
 
стойка

Как да регулирате седалката

При модерните автомобили, оборудвани със седалки с множество опции за регулиране, наистина няма извинение за това, че шофьорите не могат да намерят оптимална позиция. За останалите ето препоръките на AutoTrader:

Позициониране на седалката: Регулирайте седалката така, че краката ви да могат удобно да достигат педалите с леко сгъване на коленете. Коленете ви трябва да са по-ниско или на нивото на бедрата, а ръцете ви трябва да са леко свити в лактите, когато държите волана.

Височина на седалката: Както споменахме, бедрата ви трябва да са малко по-високи от коленете, за да намалите натиска върху долната част на гърба. Уверете се, че между главата ви и покрива на колата има разстояние от поне един юмрук.
 
 
стойка


Ъгъл на седалката: За да намалите натиска върху долната част на гърба, наклонете леко седалката назад, така че да е позиционирана на около 100 до 110 градуса. Избягвайте да се навеждате твърде много, тъй като това може да създаде естествена прегърбена форма, която ще натовари врата и раменете ви.

Лумбална опора: Много модели вече предлагат регулируема лумбална опора, която можете да адаптирате към естествената извивка на долната част на гърба. Но ако я нямате, купете възглавница. Навита кърпа, поставена в долната част на гърба ви, също ще предотврати прегърбване.
 
 
болки при шофиране


Ежедневно разтягане за борба с ранните признаци 

Ако забележите, че стойката ви се влошава или установите, че се чувствате неудобно, когато шофирате, можете лесно да се преборите с тези ранни признаци чрез прости ежедневни упражнения:

- Прибиране на брадичката: Бавно придърпайте брадичката си към гърдите, сякаш се опитвате да създадете двойна брадичка. Задръжте тази позиция до 10 секунди, отпуснете се и повторете няколко пъти.

- Разтягане на горната част на трапеца: Седнете или застанете с изправен гръб и леко наклонете главата си на една страна, сякаш бутате ухото си към рамото. Повторете от другата страна.

- Свиване на лопатките: С изправен гръб стиснете лопатките, сякаш се опитвате да задържите молив между тях Останете в тази позиция за пет секунди.

- Разтягане в седнало положение: Седнете на ръба на стола с изпънат един крак право напред, петата на пода. Дръжте гърба си изправен и натиснете напред в бедрата, за да разтегнете подколянното сухожилие. Задръжте за 20 до 30 секунди на всеки крак.

- Разтягане на седалищните мускули: Легнете по гръб със свити колене. Поставете единия глезен върху противоположното коляно, след това леко издърпайте некръстосания крак към гърдите си, усещайки разтягане. Задръжте за 20 до 30 секунди от всяка страна.
 
 
упражнение
 


- Bird-Dog („Летящо куче“): Това е страхотно упражнение за укрепване на цялата ви физика. Застанете на четири крака и изпънете едната си ръка напред и противоположния крак назад. Задръжте до 10 секунди преди да смените диагонала.

- Накланяне на таза: Легнете по гръб със свити колене и стъпала на пода. Изпънете долната част на гърба си към пода, като стегнете коремните мускули и наклоните таза нагоре. Задръжте за пет до 10 секунди, след което отпуснете.
 

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    некъф там ( преди 2 седмици )
    да ви кажа дългото продължително шофиране пък води до изтръпване на краката ми - след като съм седял на шпиц 2 часа без мърдане на крака от пед***ла, както и болки в китките ( пръстите ) при по-продължително шофиране като после ме боли със седмици ( бааахти )