IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Една от най-странните и редки коли в историята се продава

10 метра дълъг, но само с три места, този автомобил e дело на може би най-великия дизайнер

За да се превърне един автомобил в скъпоструваща класика, той трябва да притежава три качества: да е интересен, да е рядък и да има богата история.
Този GM Futurliner от 1939, обявен за продан в момента, с лекота покрива и трите отметки. Той е със смайващ дизайн, дело на гениалния Харли Ърл; произведен е в едва 12 екземпляра, от които до наши дни са оцелели само девет; и, освен всичко, години наред е бил най-яркият символ на техническия прогрес, познат на американците.
  
    
GM Futurliner
  
         
Futurliner прилича повече на жилищна сграда от ерата на "Великият Гетсби". Причината е, че този предшественик на микробусите не е бил замислян да превозва хора или товари, а да бъде подвижна витрина за технологичните постижения на Америка. Създаден е от Ърл, бащата на автомобилния дизайн, за да популяризира пътуващите изложения Parade of Progress, организирани от Gеneral Motors. Производството им продължава от 1936 до 1940. Днес оцелелите бройки са в частни колекции и дори местонахождението на повечето от тях е тайна. Обявената за продан бройка принадлежи на автобусните линии Peter Pan в Спрингфийлд, Масачузетс.
  
     
GM Futurliner
  
          
Futurliner е 10 метра дълъг, 2.40 широк и 3.35 висок. Шофьорската позиция е на точно три метра над земята. Машината тежи малко над 12 тона и в оригиналния си вариант се задвижва от създадения за военни нужди 5-литров редови бензинов мотор на GMC с шест цилиндъра. Скоростната кутия е автоматик Hydra-Matic. При този конкретен екземпляр обаче двигателят е 4-цилиндров Detroit Diesel - по-практично решение, защото при 12 тона тегло тази кола има склонността да харчи повечко.

Най-ценното при този автомобил обаче са не технологиите, а дизайнът - в най-добрата стилистика на ар деко движението, с обтекаеми форми и много хром. Цената за момента се движи малко под 1 милион долара, но вероятно ще набъбне още доста преди окончателната продажба.
  
   
Още снимки на GM Futurliner вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
   

 

0 от 500