IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Наистина ли Рузвелт се е возил на колата на Ал Капоне?

Мемоарите на федерален агент вадят легендарната история, но снимки показват друго

Атаката срещу Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. кара Съединените щати да влязат във Втората световна война. Историята се състои и от малки истории - като тази за първата бронирана кола, използвана от президент на Съединените щати. И лимузината на най-известния мафиот на всички времена Ал Капоне.

 
Ал Капоне


Часове след погрома в Пърл Харбър - тайните служби на САЩ се оказват в безизходица. Президентът Франклин Д. Рузвелт трябва да произнесе речта си пред Конгреса на следващия ден. Въпреки че пътуването между Белия дом и Капитолия е кратко, агентите не са сигурни дали ще е безопасно. Особено заради един факт -  Рузвелт обича да се вози в кабриолет.
 
 
Рузвелт


Белият дом вече има лимузина, специално построена за президента, която той използве редовно, но не е бронирана. Тайните служби осъзнават, че това може да представлява сериозен проблем, когато страната е на път да се включи във войната. Речта на Рузвелт трябва да се състои по обяд на 8 декември, а времето изтича. Нужна е бронирана кола.

Тайните служби се сблъскват с два непреодолими проблема. От една страна, разпоредбите по онова време ограничават закупуването от федерални агенции на всяко превозно средство, което струва повече от $750 (към $10 455 днес). А от друга, имат по-малко от ден, за да осигурят бронирана кола. Задачата е тежка. Стандартният Cadillac 75 Imperial Sedan струва между $1300 и $3000. А и е очевидно, че няма да получат брониран модел за по-малко от ден.
 

Рузвелт

Редовната кола на Рузвелт до 1941 година - Lincoln с прякора „Sunshine Special“ Снимка: FDR Library.

Но както си спомня агент Майкъл Ф. Райли в мемоарите си, федералното правителство вече разполага с автомобил, който може да свърши работа.. Това е Cadillac от 1928 г., който принадлежи на Ал Капоне. Конфискуван след осъжданетона мафиота за укриване на данъци, той е паркиран в гараж на Министерството на финансите. Превозното средство има преден капак, по-малък от затворените седани, плюс стъкло с дебелина 25 мм. Каросерията на автомобила обаче е стандартната, а не бронирана. Говори се, че когато на президента Рузвелт е казано откъде идва колата, той отговаря: „ Надявам се, че г-н Капоне няма нищо против“.

Това е хубава история, без съмнение, но дали не е измислица от Майкъл Ф. Райли и тайните служби, защото е просто безценна реклама. Феноменално разказана история. Какво кара мнозина да се съмняват в нея? Като начало - в книгата на Райли случката с Рузвелт, пътуващ в колата на Ал Капоне, е на 9 декември. Тоест, ден след речта и първи за САЩ във войната.

Освен това е изненадващо, че някой като Ал Капоне, с толкова много врагове, би използвал кабриолет като бронирана кола. Но най-солидния аргумент е, че на 8 декември 1941 г. Рузвелт отива в Капитолия, за да произнесе речта, която ще накара Конгреса да обяви война на Япония, в седан, а не в кабриолет.
Майк Сампсън от Службата за връзки с обществеността на Тайните служби на САЩ във Вашингтон - в отговор на автора на мемоарите, потвърждава, че Рузвелт е пътувал въпросния ден със седан. Въпреки че в делегацията е имало кабриолет, президентът не го е използвал.

Сампсън придружава твърдението с три снимки (заб. не са разрешени за публикуване на друго място), от които могат да се видят колите на делегацията. И няма подобен модел от 1928 г.
 
 
Ал Капоне


Имало ли е такава бронирана кола тогава? Трудно е да се отговори със сигурност. Както всички престъпници, повечето  имоти и автомобили не са на негово име. Почти винаги на съпругата му, Мей Капоне, или на доверени трети лица. Известно е, че семейството е притежавало няколко луксозни автомобила (като два Cadillac V16 , конфискувани от федералното правосъдие) и някои бронирани автомобила.

Като Cadillac V8 Town Sedan от 1928 г-, несъмнено е най-известният от всички на Ал Капоне. Зелена и черна, като колите на чикагската полиция по онова време, тя има пълна бронировка, прозорци и панели на каросерията, което добавя повече от 1000 кг. По принцип оригиналният V8 с 90 к.с. не е получил увеличение на мощността, за да компенсира допълнителното тегло.
 
 

Ал Капоне, Рузвелт

Cadillac V16 на Ал Капоне

Въпреки това няма доказателства, че Рузвелт някога е използвал някоя от тези коли. Cadillac V8 от 1928 г. например е бил закупен от частно лице и се е намирал в Обединеното кралство през 1941 г.

Що се отнася до първата нова бронирана кола, доставена на президент на Съединените щати, тя пристига чак през 1942 г. Тогава Lincoln предоставя защитена лимузина на разположение на Белия дом, следвайки препоръките на Тайните служби.
 
 

0 от 500