IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota e лидер по продажби в света за пета поредна година

За първите 6 месеца на 2024 японският производител все пак отчита лек спад

Toyota Motor Corp. съобщи, че нейната група е продала 5,16 милиона автомобила по целия свят през първата половина на 2024 г. Така японският производител отново изпреварва по продажби германския съперник Volkswagen AG и запазва първото място за пета поредна година.


Toyota


Заради спирането на производството, причинено от скандала с Daihatsu поради манипулирането на данни по време на сертифицирането на превозните средства, производствените обеми на Toyota през първата половина на годината са намалели с 9,% в сравнение със същия период на 2023 г. до 5,07 милиона автомобила. Вътрешните продажби са паднали с 32% до 823 595 автомобила, докато глобалните продажби са намалели с с 4,7%.

В същото време, ако се гледат експортните продажби, те са се увеличили с 3,1% до рекордните 4,34 милиона единици. Това се дължи на голямото търсене в Европа и Северна Америка. В Китай продажбите са намалели с 10,8% на фона на ценовата конкуренция с местните марки.


Toyota


От януари до юни Toyota и Lexus са продали общо 4,89 милиона автомобила по света, докато Daihatsu и Hino са продали съответно 210 910 и 59 273 автомобила. Планът за продажби на Toyota за фискалната 2024 година (тя приключва през март 2025 г.) предвижда 10,95 милиона автомобила, което е с 1,3% по-малко от 2023 г.

На свой ред големия конкурент Volkswagen е продал 4,35 милиона автомобила през същия период, което е спад спрямо 4,37 милиона, регистрирани година по-рано.


0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 9 rate down comment
    До 5 ( преди 1 месец )
    Довечера затвори прозореца да не спиш пак на течение. Тойота и комфортно возене...пък даже и по добро от немските хахах абе ти нормален ли си.
  • #11
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Единственото спасение продажбите на Toyota да не падат след изравняването на цените с електромобилите, ще е ако и Toyota започне да продава електромобили. Хайде сега си запиши ако искаш и датата и часа, докато за стотен път повтарям, че аз ще се радвам повече от вас, ако Toyota наистина през 2028 година изкара автомобил с 1200 или 1500 км пробег и 10 минути зареждане. Избирате си лъжата за кой пробег ви харесва повече. Защото и 800 километра пробег с 10 минути зареждане е напълно достатъчен.
  • #10
    2 rate up comment 5 rate down comment
    До 3 ( преди 1 месец )
    Върви го печи го психопата си остава психопат. Ще припомниш ли кога съм говорил за фалит на Toyota? Всъщност прогнозата ми е че продажбите на Toyota ще растат до момента на изравняване на цените на хибридите и електромобилите и след това ще се сгромолясат. Но намаляването на продажбите на хибриди не означава фалит. На практика нищо не им пречи да фалират и с увеличаващи се продажби или пък да печелят повече докато продажбите падат. Така че спри да лъжеш
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    До 8 ( преди 1 месец )
    Е значи грешката е моя, но в Китай спада е почти при всички некитайски марки
  • #8
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 4 ( преди 1 месец )
    Имат си прилично ускорение новите им хибриди освен презполагам при изпреварване на магистрала ама така или иначе сиг средно 90% от времето не се кара по магистрала ами по пътища по които нормалната скорост е до 100
  • #7
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 месец )
    За теб Азия означава Япония ли? В статията изрично пише, че има нарастване на продажбите САМО в Европа и С. Америка, а навсякъде другаде намаляват, вкл. и на най-големия АЗИАТСКИ (и световен) пазар - Китай. Ама верно Митето Бустеров е прав за функционалната грамотност на коментаторите.
  • #6
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Новия модел CHR 2024 е интересен но се прави в Турция и не знам дали ще е на нивото на старото японско качество?
  • #5
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    До 4: Тойота винаги са имали по-комфортна возия от немските марки.
  • #4
    6 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Лошото е че колите им са много грозни, возят дървено и не са приятни за каране. Липсва им динамика особено с тия новите CVT кутии дето ги наслагаха на всички модели.
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Митична врачка ( преди 1 месец )
    Тойота ке фалира! Това тук са платени фейк новини! Продажбите им се сгромолясват всяка минута! Малко им остана! Само да излезе новия Model Y и са приключили играта! Милиони хора стискат пари в очакване на новия Model Y! Казах! 31.07.2024 - 09.28 часа