IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Chevrolet представи най-мощния американски сериен автомобил

Новият Corvette ZR1 развива 1054 конски сили и вдига близо 350 км/ч

Американският производител Chevrolet представи Corvette ZR1, който е най-мощният V8 американски сериен автомобил, създават някога. Той има 5,5-литров V8 двигател с двойно турбо, който развива 1064 к.с. и 1122 Нм въртящ момент, като червената му линия е на 8000 об/мин. Това позволява развиването на максимална скорост от 346 км/ч, а при добавяне на пакет ZTK, той има 550 кг притискателна сила.


Chevrolet Corvette ZR1


Казано по друг начин - новият ZR1 е чудовище, което не е изненада, тъй като той винаги е бил най-мощният модел в гамата на Corvette. За първи път обаче суперколата получава над 1000 к.с. За сравнение, последният ZR1 имаше 755 к.с., което беше само със 105 к.с повече от следващия най-мощен Corvette от същото поколение, докато настоящият Z06 има 670 к.с.

Двигателят на ZR1 е тясно свързан с LT6 на Z06. Известен като LT7, той споделя същата блокова отливка и други второстепенни части. Ключовите компоненти обаче са различни. Самият блок е уникално обработен, новите ковани бутала допринасят за много по-ниско съотношение на компресия (9,8:1 в сравнение с 12,5:1 на LT6), както и изцяло новите глави. Освен това е добавен различен колянов вал.


Chevrolet Corvette ZR1


Турбокомпресорите с двойни сачмени лагери са огледални изображения един на друг, като включват спирали с едно превъртане от всмукателната страна и 76-милиметрови компресорни колела. Самите турбини също са направени от специален материал, наречен „MAR".

Цялата тази турбо мощност се изпраща чрез подсилена и пренастроена версия на осемстепенната трансмисия с двоен съединител, която се намира във всички останали C8 Corvette.


Chevrolet Corvette ZR1


Други компоненти, като окачването на ZR1, са подобни на тези на Z06. Позволяващият максимална притискаща сила ZTK пакет означава, че суперколата ще бъде истинско страшилище на пистата. Той включва огромно задно крило и други елементи от каросерията, както и по-твърди пружини с гуми Michelin Pilot Sport Cup 2 R.

Шофирането на най-мощния фабричен Corvette досега несъмнено ще бъде сериозно предизвикателство, като то си има своята цена. Производителят още не е обявил колко ще струва тази кола, но е сигурно, че това ще бъде най-скъпият Chevrolet в историята. Старият C7 ZR1 струваше около 120 000 долари през 2019 г., така че най-вероятно новият модел ще надхвърли 150 000 долара. Цената ще стане ясна при старта на производството през 2025 г.


Още снимки на суперколата - вижте в галерията:


0 от 500