IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes тайно е ликвидирал глобален електрически модел

EQC е спрян още преди година, марката готви напълно различен автомобил с това име

EQC беше един от първите опити на Mercedes-Benz да създаде глобално електрическо превозно средство, но така и не стигна до всичко големи пазари. В САЩ, например, моделът изобщо не се предлагаше, а сега става ясно, че германската компания е прекратила напълно производството му.


Mercedes-Benz EQC


Оказва се, че последната бройка от електрическия кросоувър е слязла от конвейера преди повече от година. Още преди това - през юли 2022 г., изданието Business Insider съобщава за намеренията на Mercedes да спре EQC, но тогава от германската марка отказват коментар. Сега вече има официално потвърждение от компанията-производител.

Спирането на модела обаче не означава, че Mercedes ще се откаже от името EQC. Производителят от Щутгарт вече разработва нов електромобил с това название, като той ще се конкурира с Tesla Model 3 и ще използва технологии и дизайнерски решения, извлечени от ултра-елегантната концепция Vision EQXX.


Mercedes-Benz EQC


Новият EQC ще бъде с размерите на CLA или на седана C-Class Sedan, като ще бъде изграден на новата модулна архитектура на Mercedes. Подобно на стария EQC, който споделя основите си с автомобили с вътрешно горене, MMA също няма да бъде специална електрическа платформа.

За разлика от днешните автомобили от семейството EQ, бъдещият EQC се очаква да премахне силно критикуваната форма на каросерията, като ще заложи на аеродинамичните решения, които видяхме при Vision EQXX. Това ще му позволи постигане на по-голям пробег.


Mercedes-Benz EQC


Очаква се новият електромобил да се предлага в няколко версии. По-евтини ще използват литиево-йонна фосфатна батерия, докато по-скъпите ще имат аноди от силициев оксид за по-висока енергийна плътност. Въпреки че Mercedes никога не е разкривал размера на батерията, концепцията Vision EQXX е имала използваем капацитет от около 89,6 kWh.

Новият EQC ще се изправи срещу Tesla Modsel 3, както и срещу електрическото BMW 3-Series, чието излизане на пазара е планирано за 2026 г. Седанът на Mercedes ще бъде един от четирите първоначални модела на платформата MMA, заедно с два кросоувъра и комби. Те са готвени за заместници на текущото поколение GLA, GLB и CLA Shooting Brake.

0 от 500