IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Тази джаджа блокира камерите за скорост с едно натискане на бутон

Устройството използва същата технология, която затъмнява покрива на Renault Scenic

Вечната война между каращите бързо и камерите за скорост навлиза в нова, високотехнологична фаза. В няколко южноевропейски страни вече са засечени бройки от ново китайско устройство, което позволява на шофьора да прикрие номера си от камерите само с едно натискане на бутона, и после отново да го направи видим, така че да не бъде спрян от патрул. Джаджата, която очевидно не е съвсем в рамките на закона, въпреки това се продава свободно в няколко китайски платформи за доставки. Стигнала е и до САЩ, където това кратко клипче демонстрира ефективността й.
   
     
Вижте как работи устройството за закриване на номера (ВИДЕО): 

  
       
На практика джаджата се състои от дистанционно устройство и от прозрачна пластинка, която залепяте върху регистрационния си номер. Тя се свързва с електрическата система на автомобила, обикновено към лампичката за осветяване на номера. Самата пластинка е екран от "интелигентен" течен кристал - технология, наричана PDLC. На практика това е същият принцип, използван в автомобили като Porsche Taycan или Renault Scenic за електронно затъмняване на панорамния покрив. Когато през пластинката не протича електричество, кристалът е прозрачен. Когато дистанционното се активира, пластината става непрозрачна.
  
    
Джаджа, камери за скорост
  
     
В някои държави формулировките в закона, забраняващи закриването на номера, на практика са безсилни срещу този трик. В България според юристи, до които се допита Automedia.bg, случаят не е такъв. Член 179 на Закона за движение по пътищата казва, че "в случаите, в които е нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационният номер на пътното превозно средство, на водача се налага глоба в размер 500 лева". Формулировката "закрит по какъвто и да е начин" може да се тълкува и срещу подобни устройства. Друг е въпросът, че предвижданата от закона глоба е почти същата по размер, като глобата за превишване на скоростта с над 30 км/ч.
  
   
Джаджа, камери за скорост
  
     
Преди година в Италия и Испания нашумя друг подобен трик, само че по-нискотехнологичен. При него върху отделни числа от номера се залепят прозрачни стикери. Когато камерата за скорост активира светкавицата си, тези стикери отразяват светлината и правят разчитането на номера невъзможно. По-рано на мода бе и магнитен стикер, имитиращ листо. Той е достатъчен да скрие поне една цифра и да предотврати глобата. И двете схеми обаче бързо се разчуха и полицията се погрижи да излязат от мода.
 
    
 

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    7777 ( преди 2 седмици )
    Докато натиснеш бутона вече камерата те е снимала.
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 2 седмици )
    А спокойствие за гражданите значи ли да ти убият детето на пешеходна пътека.
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 2 седмици )
    В този век колите станаха толкова сигурни, че в България няма нито един загинал по пътищата.
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Бумеранг ( преди 2 седмици )
    За Австрия не съм чел закона, но има страшно много камери, които снимат и отзад!!! Когато ти пристигне глобата, в писмото пише: Ако не си управлявал.....посочи кой е бил..... И ако не платиш в рамките на 4 седмици.... Сумата става петцифрена!!!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Данчо Полицая ( преди 2 седмици )
    По-интелигентно щеше да бъде с датчици за сигнала на радара, автоматично да скрие номера когато срещу колата е насочена скрита тринога и скоростта е над разрешената.
  • #3
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    държавата да впрегне целия си човешки ресурс в това да осигури спокойствието на гражданите от насилие грабежи и унищожаване на частно имущество а не да се занимава кой превишава ограничение от 90 което е от средата на миналия век когато автомобилите бяха изключително трудни и опасни за управление поради липса на електронни системи и без дискови спирачни системи усилватели на волана и окачване тип ресора съвременни автомобили които на външен вид са неразлечими от 2TDI пременават граници от 300+
  • #2
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    колкото и да е оригинално, не мисля че ще помогне. Има доста камери за видео наблюдение и ще издират кой е, а тогава, става тегаво. Конкретно в Германия, Австрия, Щвейцария, снимат само отпред (по закон да се вижда водача) и имат право да преслушат базата данни със снимки за лични документи.. Казвате с БГ номера и книжка - няма да стане,.. вижте 2-то ми изречение
  • #1
    0 rate up comment 2 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 2 седмици )
    Ихаа-кат за мене работа!