IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не бива да сгъвате огледалата, след като паркирате

Повечето шофьори го правят, за да предпазят автомобила си, но ефектът всъщност е обратен

За повечето шофьори това е инстинктивен жест: щом паркират, сгъват страничните огледала. При много от съвременните коли това дори не става ръчно, а само с натискането на бутон. По-луксозните модели дори го правят автоматично вместо вас.

Логиката зад такава постъпка е разбираема: като приберете огледалото, вие го предпазвате от невнимателни други шофьори. Но тази логика си има и обратна страна, подчертават експерти по автомобилна безопасност от Франция. Според тях далеч по-правилно е огледалата да остават отворени в паркирано състояние. Дори се препоръчва, ако колата ви ги прибира автоматично, да ги отворите ръчно.
  
    
странично огледало, полезно, съвети
  
      
Причината: прибирането на огледалата всъщност увеличава риска за целия ви автомобил. По пътищата има много шофьори, които поради липса на опит, моментна умора или друга причина не могат да преценят добре разстоянията. Но ако огледалата ви са отворени, другите водачи преценяват по тях; ако са затворени, отмерват разстоянието от корпуса на автомобила ви.
  
        
странично огледало, полезно, съвети
Огледалото е обърнато - в повечето случай дори без повреда. Но корпусът на автомобила е непокътнат
  
     
В първия случай грешка от тяхна страна може да доведе до обръщане на огледалото - а повечето съвременни странични огледала са специално проектирани така, че да се обръщат, без да се чупят, и после трябва само с ръка да ги върнете на нормалната им позиция. В по-лошия случай огледалото ви може да бъде пукнато, одраскано или счупено.

Но ако огледалото е сгънато, грешката вече води до пряк контакт с корпуса на автомобила ви, и до далеч по-скъпи ремонти. Отвореното огледало е предпазна мярка, особено в градове като София или Пловдив с техния вечен недостиг на паркоместа.
  
     


 
     

 

0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Mozo ( преди 2 месеца )
    "в повечето случаЙ"??? Кажи честно...
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 2 месеца )
    О напротив, добре е да се сгъва огледалото, друг е въпроса ако шофьора е некадърник.
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Иво ( преди 2 месеца )
    Това започна с новите издути модели коли, че паркоместата им идват тесни. Тук тая мода донесоха *** не санародници за подражават на Европата, макар да караме стари коли. Дори ги чупят за отмъщение, ако случайно да на пътя им....
  • #12
    2 rate up comment 4 rate down comment
    това пак шекерлъци щ ( преди 2 месеца )
    огледалата пазят само неудачиите на неудачниците
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Мухаха, електрическо асферично и потъмняващо се шофьорско огледало струва повече от ремонт на врата, може би дори двойно...А се чупи лесно при обръщане....
  • #10
    13 rate up comment 1 rate down comment
    1234 ( преди 2 месеца )
    На онзи по долу дето рита огледалата, да го светна че в закона не е описано че трябва да си прибереш огледалото. Така че да не се случи някъде някой да се качи върху колелото докато риташ и да ревеш после как те е засякъл и ти нищо не си направил...Да не хвръхнат зъбките случайно.
  • #9
    6 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 2 месеца )
    Няма главни букви, пунктуация. Ти след предучилищния клас ли приключи с ученето?
  • #8
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    това велосипедистите са клинични случаи на недоразвити и осакатени личности в нормалните държави след 14 години децата се качват на автомобили и стават отговорни членове на обществото и създават семейства а велосипедистите лапат мухи и се чудят на кого да стъжнят живота заради емоционалната си незрялост
  • #7
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Някои коли опцията да си прибират огледалата като заключиш не може да я спреш. Обречени ли са? Глупости.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Дайте линк, че не вервам ....