IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mazda жертва двигател на MX-5 в името на екологията

Популярният модел вече може да се поръча само с 1,5-литров мотор в Европа

Mazda е принудена да прекрати производството на 2,0-литровия двигател за MX-5 строгите разпоредби за емисиите в Европа. Единственото изключение е Обединеното кралство, което напусна Европейския съюз през януари 2020 г.


Mazda MX-5


В държавите от ЕС вече се предлага само 1,5-литров двигател, тъй като 2,0-литровият мотор ще бъде спрян само месеци след пускането на пазара на новата версия на модела.Въпреки че MX-5 с голям двигател вече не може да се поръчва в Европа, Mazda съобщава, че все още има бройки от модела, останали на склад. След като бъдат разпродадени, 2,0-литровият двигател ще изчезне завинаги.

1,5-литровият двигател произвежда 132 конски сили и 150 Нм, докато по-големият развива 184 к.с. и 204 Нм. Въпреки това, Miata с 1,5-литров двигател е малко по-лека, а също така е и по-евтина. Освен това автоматичната скоростна кутия е достъпна само за по-големия мотор.

Вече е известно, че следващото поколение на популярния модел ще бъде частично електрифицирано, което ще позволи на компанията да инсталира по-голям двигател, като същевременно отговаря на строгите разпоредби за емисии. Най-вероятно MX-5 ще получи и изцяло електрическа версия.


0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    По-голям двигател + хибрид = повече тегло. Та няма как да е розово бъдещето и на този модел. Както махат 2.0 и при другите модели и го заместват с 2.5-цата това ще убие баланса и лекотата.