IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилните катастрофи засягат паметта на шофьорите

Проучване доказва, че повечето водачи не помнят важни неща след инцидент

Шофьорите, претърпели катастрофа на пътя, имат сериозен проблем със запаметяването на важна информация от инцидента. Това показва проучване, проведено от Nextbase, според което водачите не помнят 68% от случилото се.


Инцидент


За целта беше проведен експеримент, при който на участниците бяха показани записи на 5 уникални произшествия, след което им е зададена серия от въпроси. Те са подобни на тези, задавани от служители на правоприлагащите органи или застрахователни компании.

Основни резултати от изследването показват, че нито един от шофьорите не е успява да си спомни всички важни подробности от местопроизшествието. Почти половината от шофьорите (44%) не са успели да идентифицират превозното средство, отговорно за инцидента.

Оказва се още, че мъжете помнят подробности по-добре от жените - 34% срещу 30%. Само двама участници са успели да си спомнят пълния регистрационен номер на конкретно превозно средство, показан по време на теста, а почти половината от шофьорите (45%) погрешно са обвинили някой друг, участвал в пътен инцидент.

Неуспехът да се определи правилно кой е виновен може да има сериозни последици, включително фалшиви обвинения и правни проблеми. По време на теста почти половината от водачите (44%) не успяват да идентифицират правилно превозното средство и водача, отговорни за конкретно пътнотранспортно произшествие. Изненадващо - 29 от 66-те участници неправилно обвиниха другия участник.

Загубата на памет след автомобилна катастрофа подчертава проблема с разсеяното шофиране, категорични са експерти. По време на теста 67% от водачите не са успели да разпознаят правилно цвета на колата отпред. Това, съчетано с неправилно идентифициране на виновника, невъзможност за запомняне на регистрационни номера и обща липса на осведоменост за обкръжението, може да означава, че причината за катастрофата е разсеяното шофиране.

Експертите подчертават, че загубата на памет след автомобилен сблъсък е често срещана, което често кара жертвите да се борят да си спомнят точно пълния ход на събитията.

„Сблъсъците с превозни средства са стресиращи събития и е обичайно жертвите да изпитват „тунелно виждане“, което прави пълното и точно свидетелство за инцидента почти невъзможно. Обикновено те помнят само тесен ъгъл на събитията и смесват или напълно забравят ключови подробности“, отбелязват експертите.

В допълнение към обичайното „тунелно зрение“, има медицински причини, поради които се получава загуба на паметта след автомобилен сблъсък, особено ако участващият човек е ранен. Медицинските експерти идентифицират три основни форми на загуба на памет след злополука:

Антероградна амнезия: Най-честата форма на загуба на паметта, при която способността за формиране на спомени се губи по време на периода след нараняване на главата. Лицето може да не помни събития през този период.

Ретроградна амнезия: Това е загуба на спомени, формирани преди нараняването.

Посттравматична амнезия: Това е състояние на объркване или загуба на спомен за подробности непосредствено след травматично събитие, като автомобилна катастрофа.


0 от 500