IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дори опитни шофьори не знаят за какво служи тази решетка

Мнозина смятат, че на нея се поставят банкови карти, но грешат

Съвременните автомобили имат редица интериорни елементи, които на пръв поглед изглеждат прости и незначителни, но всъщност играят ключова роля за осигуряване на комфорта и безопасността на водача и пътниците. Един такъв елемент е решетка, която често може да се види на централната конзола на много автомобили.


решетка климатик


Много шофьори смятат, че това е място за съхранение на монети, банкови карти или други дребни предмети, необходими за плащане на паркинг или на такси на пътя. При по-стари модели тези устройства често са инсталирани до държача за напитки или до лоста за смяна на скоростите.

Модерната решетка обаче изобщо не е предназначена за тази цел. Тя е основна част от климатичната система в автомобила. Температурният сензор, разположен зад решетката, отговаря за регулирането на климатичните условия в купето. Той предава информация за текущата температура в автомобила към системата за управление на климатика, която от своя страна регулира работата на цялата система за поддържане на комфортни условия в купето.

Трябва да се отбележи, че в някои автомобили този сензор може да бъде инсталиран на други места, например на тавана близо до огледалото за обратно виждане. Автомобилите с многозонов климатроник също така могат да имат множество сензори, разпределени в купето, за да регулират температурата за пътниците на задните седалки.

Важно е да знае, че затварянето или блокирането на решетката, зад която се намира датчика, може сериозно да повлияе на работата на климатика. Неправилната работа на сензора може да доведе до грешки в управлението на климатичната система и намаляване на нейната ефективност. Поради това се препоръчва да се въздържате от опити да покриете или скриете този интериорен елемент, за да осигурите оптимални условия във вашия автомобил.

Всичко това е доказателство, че дори най-незабележимите и незабележими интериорни детайли играят важна роля в цялостната функционалност на съвременните автомобили, правейки ги по-комфортни и удобни за водачите и пътниците.


0 от 500
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Изглежда като сензор за въздух или влага
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 1 ден )
    Този автомобил на снимката е Ауди А6 4F, а те се произвеждат от 2004г до 2011г. Така, че не е автомобил от края на 90те.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Почти, ама не съвсем ( преди 1 ден )
    Не ви се е получило 100% кликбейт заглавие. Трябваше да вмъкнете нещо за това с колко процента се вдига разхода на автомобила, заради това незнание.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Добре е да знае човек, защото като я задръстиш после ще се чудим що така климатика не е в час.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Петърчо, сега ли направи това откритие? Че и статия написал...
  • #4
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Те хората не знаят повечето как правилно да си сложат колана, даже някои изобщо не го слагат, също така не са наясно как трябва да им е настроена седалката дори вие тука с някаква висша математика ги морите!
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Ъй ( преди 2 дни )
    Наименованиeто Климатроник е запазена на марка на Фолксваген,всичко друго е автоматичен климатик. Дори в mobile.de така се разделят климатичните системи - автоматична и просто климатик (klimaanlage)
  • #2
    20 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Това на снимката е от автомобил от края на 90-те.Такива решетки като тази не се виждат въобще при новите автомобили.
  • #1
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 2 дни )
    "Всичко това е доказателство, че дори най-незабележимите и незабележими интериорни детайли..." говорят за неграмотността на пепи Шекера! )))