IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-големият подводен тунел ще свърже Германия и Дания

Техническото чудо струва 7 над милиарда евро и трябва да бъде отворено след 5 години

Нарича се “Fehmarnbelt“ и е най-големият подводен железопътен и автомобилен тунел не само в Европа, но и в целия свят. Когато бъде завършен през 2029 г., той ще позволи преминаването от Дания до Германия само за 7 минути. И реално ще свърже изцяло по шосе Хамбург с Копенхаген (330 км).
 
 
тунел под Балтийско море


След продължило близо 10 години проучване и планиране -  екипите работят по реализацията на най- амбициозния и труден инфраструктурен проект на Стария континент. Миналата седмица датският крал Фредерик I откри първия от общо 89 участъка от 18-километровия тунел, който ще свърже датския остров Лоланд с германския Фемарн.

Тунелът-чудо, който се спуска до 40 метра под Балтийско море, се очаква да бъде пуснат в движение през 2029 г одина (гаранция пред АМ "Хемус"). Това е един от най-важните инфраструктурни проекти с бюджет от над 7 милиарда евро.
 
 
тунел под Балтийско море


“Fehmarnbelt“ ще се състои от две двулентови платна, разделени от обслужващ коридор, както и от две електрифицирани железопътни линии . Когато бъде отворен за движение, шофьорите ще могат да пресичат Балтийско море за 10 минути през четирите ленти, докато влаковете ще изминават маршрута за 7 минути!

Повече от 2500 души ще работят по завършването, като проектът ще бъде изграден от сглобяеми бетонни секции , които са потопени под вода, а не със сондажи и машини, както е обичайно. Разбира се, тунелът ще има и такси , чиято цена ще бъде решена непосредствено преди откриването.  



Създаденото от датската страна временно пристанище работи като строителна площадка. Тунелът ще бъде разположен в изкоп, където ще бъдат интегрирани сглобяемите бетонни елементи. Всяка секция ще бъде дълга 217 метра, широка 42 метра, висока 9 метра и тежи 73 000 тона!

Конструкцията ще бъде премествана от шлепове и кранове. И след като бъде изравнена с участъка, ще бъде потопена на място. Поставянето на секциите ще отнеме около три години . Освен това на всеки 2 км ще има специални зони , които ще контролират работата.


тунел под Балтийско море

 
Съществуващите мостове ще останат, но само за разходки на пешеходци и велосипедисти. Интересното е, че Дания поема на практика цялата инвестиция. Страната ще даде 6,6 милиарда евро, но ще прибира таксите от преминаването. Германия се ангажира с 800 милиона евро, с които да свърже тунела със своята пътна мрежа.
 
 

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    3, да е само летишето, на което кой ли не му се изреди и влезе в учебниците за лош проект мениджмън. Ами Щутгарт'21, който още докато го обсъждаха поскъпна двойно, сега никой не може да каже колко се наляха (изпраха и откраднаха) и евентуално ще е гоотв 2026, но не е сигурно...
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Не вярвам нито за срока нито за разходите. Пример са германците дето едно летище го бавиха, все едно ГЕРБавите фирми го строиха и с такава надценка, на която даже нашенските ще се изчервят.
  • #2
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 3 дни )
    А защита от московски саботажи предвидили ли са?
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Кирил ( преди 3 дни )
    Не е възможно да е готов този тунел след 5 години.То ние Струма след 5 години не можем да довършим. Да не говорим за Хемус - западна пропаганда.