IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как сензацията ioCamper се оказа шумен провал

От мобилен дом за шестима проектът се превърна в нещо малко по-добро от палатка

Това е историята на ioCamper, трансформиращ се модул, който избухна на пазара през 2017 г. с обещанието да бъде най-компактният и иновативен RV (recreational vehicle – превозно средство за отдих) за 6 човека. От техническа гледна точка обаче единственият „взрив“ реално беше само неговата концепция. ioCamper никога не достигна до масово производство и никога не успя да оправдае шумната реклама.

 
IO кемпер


Днес някога грандиозният кемпер се сви до ioCamper Caravan II. Идеята зад него е същата, използват се същите строителни техники, но реалният живот си каза думата. Намали го от напълно от развит мобилен дом за цялото семейство до най-просто убежище за двама.

В оригиналната си форма ioCamper RV беше компактен модул, който се разширяваше от трите страни, превръщайки се в напълно оборудван дом за къмпинг.. Поради малките размери той можеше да се транспортира в задната част на ван. Идеята беше да го разгънете върху регулиращи се крака и след това да отворите страните, като осигурите спане за шестима, баня  и напълно оборудвана кухня. RV дори имаше ранни интелигентни функции. Въобще, обещание по нещо за всеки член от семейство.


IO кемпер


Идеята беше приветствана като невероятна. Към днешна дата той все още е включен сред най-великите концепции за RV от безброй публикации, но никога не е минал на следващ етап. Тамаш Лачко, унгарският инженер зад него, обаче продължи да работи върху идеята си. По-късните версии превърнаха чудото в ioCamper Caravan. Там модулът пътуваше на ремарке вместо във ван. Класическа каравана, която трябва да бъде откачена, за да бъде разпъната в къмпинга. Размерът също се промени, както и характеристиките му: модулът стана по-малък и с по-малко функции.
 
 Пълната кухня изчезна до котлон и мини хладилник, но все още имаше маса за хранене и достатъчно място за настаняване на 4 до 5 души в прилично пространство.. Всъщност, петото легло беше детско, като трябваше да изскача отнякъде. Проектът дори не каза откъде. Тази версия на Caravan беше представена през 2022 г., като събра предварителни поръчки за нея с помощта на партньор Richter-Manufaktur, който също щеше да се занимава с продажбите. Но и това не се получи.
 
 
IO кемпер

Модулът, който разглеждаме днес, е още по-умалена версия на оригиналната концепция и се нарича ioCamper Caravan II. Доказателство, че мечтите понякога не се сбъдват, а увяхват до неузнаваемост. Caravan II е описан като компактен модул, идеален за "спонтанни къмпингуващи, туристи, колоездачи, риболовци, ловци и посетители на фестивали", осигурявайки им основен подслон за кратко бягство сред природата. Той все е върху платформа на ремарке с функциите на стандартна каравана, но с подобрена аеродинамика поради много по-ниския профил. Така твърди производителят.

Дълъг е 300 см, широк 198 см и висок 200 см, така че поне ще получите височина в изправено положение. Но няма нищо общо с оригиналната идея  - с изключение на конструкцията от подсилен с фибростъкло PE материал в затворени сандвич панели, устойчиви на атмосферни влияния. Единствената част, която се разширява по някакъв начин, е покривът. Интериорът вече осигурява единично плюс двойно легло  с възможност за сгъване на последното, за да стане диван и място за поставяне на чанти.
 
 
IO кемпер


Получавате още отварящи се прозорци с комарници и щори, таванни LED светлини. Четирите регулируеми крака са част от пакета, като дистрибуторът обещава 5-минутен срок за инсталиране. Интериорът също така предлага няколко шкафчета за съхранение под пода и под леглото, но дотам. В редки случаи до трима души могат да се напъхат вътре, и то при условие че не държат особено на личното си пространство. Иначе казано, ако не им пречи да си завират краката един в друг.

Въпреки обещанието, че това е RV, Caravan II очевидно е просто базово убежище. Все пак по-добре от палатка, но далеч от малък мобилен дом. Caravan II тежи 440 кг за модула и 580 кг с ремаркето, което предполага, че ще трябва да закупите отделно. Не се споменава цената. Като справка, подобен модул от ioCamper, който се намира в леглото на повечето пикапи с двойна кабина, започва от €9 999,90.
 
 

0 от 500