IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota слезе от върха в България

И при най-продаваните марки, и при най-продаваните модели имаме нов лидер

Българският пазар на нови автомобили е забавил малко темпо през изпъстрения с празници май, с 3756 нови регистрации на фона на 4818 през април, но въпреки това продължава да върви към подобряване на абсолютния рекорд по продажби в новата си история. Традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР показва 38% ръст на годишна база и общо 21 766 нови автомобила (M1 и N1) за първите пет месеца на годината - повече, отколкото бяха продадени през целите 2010 и 2011.
  
    
Ferrari 296 GTS
Новото 296 GTS e eдно от общо деветте нови Ferrari, регистрирани в България за първите пет месеца на годината - тройно увеличение спрямо 2023. Всички марки в свръхлуксозния сектор вървят към подобряване на рекордите си
  
     
Статистиката за май е забележителна и с едновременната смяна на лидерите при марките и отделните модели. След като последното десетилетие мина основно в борби между Toyota и Dacia, сега на върха у нас излиза друга марка. Toyota Corolla също отстъпва първата позиция при най-продаваните модели.
     

ТОП 10, модели
Skoda Octavia - 960
Toyota Corolla - 902
Dacia Sandero - 633
Dacia Jogger - 592
Renault Clio - 552
Skoda Superb - 543
Kia Sportage - 483
Skoda Kamiq - 460
Skoda Kodiaq - 441
Dacia Duster - 432

Над дузина марки могат да се похвалят с трицифрен ръст спрямо миналата година, особено тези в най-високите пазарни сегменти. Регистрациите на Bentley са скочили с 600%, на Ferrari - с 200%, на Lamborghini - със 100%. От масовите марки най-голям ръст имат Nissan, Seat, Skoda и Suzuki. Само няколко марки имат съществен спад - SsangYong, Subaru, DS, Audi и Fiat. При Jeep и Alfa Romeo все още се усещат ефектите от смяната на вносителя ("София Франс Ауто" вместо "Витоша Ауто"): продажбите на Jeep са се сгромолясали със 70%, а Alfa може да се похвали само с 10 регистрации - толкова, колкото има и тепърва стъпващата у нас китайска премиум марка Voyah.

Toyota Yaris е моделът с най-подобрено представяне през тази година (+383%), ако не броим някои с единични продажби през 2023. Следват Skoda Superb (+214%), Dacia Jogger (+179%), Skoda Scala (+168%) и Renault Master (+163%).
  
      
Най-продаваните марки и модели в България, 2024 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

 

 

0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Генчо лифта ( преди 1 седмица )
    Взех си дачия дъстър за 60бонна с всички екстри. Чудя се дали и колко се прецаках?
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    От 19ти ( преди 2 седмици )
    Не са лоши Шкодите, даже са супер докато не започнат да правят проблеми. DSGтата са много проблемни и скъпи, скъп маховик като консуматив, имат много проблеми със софтуер и електроники....Таксиметров шофьор с 2 годишна дизел DSG Октавия под 100хил км 2 пъти сменя маховик в гаранция и имаше проблеми с DSGто пак оправено в гаранция. Иначе са супер
  • #19
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 17ти ( преди 2 седмици )
    Като почне да се разваля октавията и попне да бърка в джоба, ще съжаляваш че си слязал от королата
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    333 ( преди 2 седмици )
    Най-бедната страна в ЕС? Май е най-медната
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Като слезеш от Корола и се качиш на Октавия трудно ще се върнеш, особено като сравниш и цените.
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Явор ( преди 2 седмици )
    От много време не съм виждал толкова *** статия, уоу!!! В заглавието и в статията се казва, че има нова марка с най-много продажби и нов модел с най-много продажби, но НЕ се казва нито коя е марката, но то кой е моделът..... ?!?!? Колко трябва да си ***, no comment просто...
  • #15
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Hunter ( преди 2 седмици )
    Не "Мерцедес ",а "ПОРШЕ " и всички останали ...
  • #14
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Merd ( преди 2 седмици )
    Сега продават Шкодите от предното поколение. Тая статистика бая ще се промени след като наваксат поръчките. Цените на фейс лифтовете са бая нагоре, и честни казано спира да си струва. За пример само Камията излизаше 57-58 хиляди наблъскана с екстри и като хванеш промо да ти купят старата каруца за 5 хиляди нещата добиват приемлив вид. Съшата Ламия фейслифта вече е с 7 хиляди нагоре. В тоя ценови диапазон има къде по-читави предложения. Като един пример Каптура фейслифта е почти на същите цени.
  • #13
    8 rate up comment 34 rate down comment
    Анониме ( преди 2 седмици )
    Супер дано стигнем 50 хил продажби на нови коли тази година. И някакси да вдигнат данъците на 15+ годишните таратайки освен ако не са ретро.
  • #12
    19 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Мерцедес и всички останали. Бате, ти в нов мерцедес качвал ли си се.супер скучни коли.