IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Производителят на Mercedes G-Class също преговаря с китайци

Австрийската Magna Steyr се опитва да запълни производствения си капацитет

Австрийският производител Magna Steyr потвърди, че обсъжда с няколко китайски производители възможността за местно производство на електрически превозни средства, които ще бъдат продавани в Европа. Това решение е повлияно от заплахата от мита, които Европа може да наложи на Китай.


Magna Steyr


Magna Steyr е производител на превозни средства по договор със седалище в Грац (Австрия) и работи като дъщерно дружество на Magna International. Компанията е известна с производството на G-Class за Mercedes-Benz, Jaguar I-Pace, BMW Z4 и Toyota Supra, както и с краткотрайното сглобяване на електрическите кросоувъри Fisker Ocean.

Тъй като производството на последнrje е замразено, а Z4 и Supra ще бъдат спрени до 2 години, ръководството на Magna трябваше да коригира годишните си производствени планове и сега се опитва да запълни освободените поточни линии. Компанията вече подписа договор за производство на офроуд електрически превозни средства за INEOS, но не преди 2026 година.

По време на медийно събитие, проведено в завода в Грац, президентът на компанията Роланд Претнер каза, че няколко китайски автомобилни производители са водили разговори през последната година относно производството на електрически превозни средства и необходимостта от локализация.

Освен това Претнер каза, че всеки чуждестранен автомобилен производител, който се е обърнал към него, е показал „силна активност“ в придобиването на производствения опит на Magna. Президентът не назова нито един производител на автомобили директно, но марки като NIO, XPeng, BYD и ZEEKR веднага идват на ум, тъй като те вече продават китайски електрически автомобили в Европа.

Според Претнер тези дискусии ще продължат, докато Magna Steyr определи ролята си в местното производство на китайски електрически превозни средства, които ще се продават в цяла Европа. Претнер заяви още, че ограниченията на капацитета не са проблем за Magna Steyr, която е произвела повече от 112 000 автомобила през 2022 година. Едно потенциално препятствие обаче може да са митата, които Европа налага на китайските производители на автомобили.


0 от 500