IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lancia представи електрически хот-хеч

Ypsilon HF получава и рали-версия с бензинов двигател

Когато FCA и PSA се сляха преди няколко години, Stellantis обеща да запази всички марки в огромното си портфолио. Това включваше и Lancia, която най-накрая има нов модел в гамата си - представения наскоро Ypsilon. Сега той получава и високо производителна версия HF.


Lancia


И ако всички предишни модели на марката с обозначения HF са имали ДВГ, то новият Ypsilon HF е чисто електрически. Той разполага с 240 к.с., осигурени от разположен отпред мотор, следователно съответства на Abarth 600e и Alfa Romeo Junior Veloce. Това не е случайно, тъй като трите автомобила споделят общата модулна платформа (CMF), използвана от множество други продукти на Stellantis.

Електромоторът се захранва от батерия с 54 кВт/ч (същата като на моделите на Alfa Romeo и Abarth), като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 5,8 секунди. Освен това хот-хечът, който ще се появи на пазара едва през лятото на 2025 г., получава по-широка следа, както и специални настройки на шасито и на окачването.


Lancia


Едновременно с електрическия модел Lancia представи и Ypsilon Rally 4 HF. Този автомобил разчита на 1,2-литров турбомотор с 3 цилиндъра, развиващ 215 к.с. и както личи от името, той е разработен, за да участва в Group Rally4 на FIA.

Колата, с която Lancia се завръща в ралитата след дълго прекъсване, също е със задвижване на предните колела. Тя получава петстепенна скоростна кутия с механичен диференциал с ограничено приплъзване.


Още снимки на рали-автомобила - вижте в галерията:


0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    пропов ( преди 1 месец )
    # 3 - Слонът е символ на късмета, доста популярен при това. А колата е интересна, естествено с ретро закачки, особено в интериора. Абе италианците за дизайн са топ, ама техниката им понякога куца, понякога и тя е топ. Но определено Ланча е за хора, който не искат нещо скучно от сорта на ФВ или Тойота. Тук имаме по артистичен, по специален автомобил. Ланча и Алфа се купуват със сърце и душа.
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    До 3 напълно подкрепям
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Много любопитно - слон за символ на пърформанс автомобил. Как да го разбираме - че има мощност да събори и дърво, но едва завива и спира трудно, като се засили?
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Някои хора гледат Ланча, а виждат Алфа...
  • #1
    5 rate up comment 7 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 1 месец )
    Алфа е в агония от много години насам...жалко е да гледаш как една умираща легенда се мъчи да бъде върната към живота с електрошок...