IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Peugeot пуска волана на бъдещето

Hypersquare ще се появи след две години в моделите 208 и 2008

Всеки е завиждал поне веднъж на пилотите от F1, които вместо класическия волан (кръгъл или малко по-различна форма) използват конзоли, натъпкани с бутони, превключватели и дисплеи. Peugeot реши да въведе концепцията в серийните автомобили. Представяме ви  Hypersquare, воланът на бъдещето.
 
 

Пежо, нов волан


Той е един от главните герои на VivaTech, голямото събитие, посветено на технологичните иновации и стартиращи фирми, което се провежда в Париж от 22 до 25 май. Това е европейската премиера на волана, който се появи на последното изложение CES в Лас Вегас като допълнителен щрих към концепцията Inception, визията на френската компания за устойчива мобилност на утрешния ден.

Тя включва 800 W електрически мотор със 100 kWh батерия, което позволява това  чудо да измине 800 км с едно зареждане. Интериорът е изработен почти изцяло с рециклирани материали, като в новото поколение на i-Cockpit са включени 12 милиона бройки от тях. Прибавяме напълно преосмислена архитектура, която заменя традиционния волан и лостове с кормилното управление Hypersquare , вдъхновено както от дигиталния свят, така и от този на видеоигрите. 

 
Пежо, нова концепция


Hypersquare е  с правоъгълна форма - в това отношение напомня волана от F1. Има екран, характеризиращ се с кръгли клетки във всеки от четирите му ъгъла: напълно естествено захващане на управлението. Комфортът при шофиране с върха на пръстите, активиране на управлението на автомобила чрез прости импулси на палеца има за цел да създаде жест, подобен на този при ежедневна употреба на смартфона. Екранът е таблет, предназначен за показване на контролна информация с различни функции (климат, сила на звука на радиото, помощ при шофиране), които се появяват на двете странични части, за да улеснят достъпа. Последният се намира вътре в кръглите клетки и става достъпен само чрез движение на палеца, без да се пуска кормилното управление. За още по-голям комфорт при шофиране рамката на Hypersquare е изработена с 3D принтиране, докато в центъра дигиталния стъклен екран придава високотехнологичен и изискан вид. 

Въвеждането на новата система ще позволи по-добро оптимизиране на пространството в купето. Hypersquare всъщност ще бъде интегриран с панорамния извит инфоразвлекателен екран на Peugeot, 21-инчов дисплей, разположен в горната част на таблото. Въпреки това, бутоните за бърз достъп и персонализираните превключватели ще продължат да бъдат неразделна част от таблата за управление на бъдещите превозни средства, както е днешната тенденция.

Готвената промяна се основава на поредица от пазарни проучвания, извършени от Peugeot,  които показват, че автомобилните фенове биха искали да видят радикална промяна в дизайна и технологията на автомобилния интериор. При представянето на Hypersquare - Линда Джаксън,  главен изпълнителен директор на Peugeot, подчерта значението, което Stellantis придава на подобряването на купето. „В контекст, в който прекарваме все повече и повече време в колите си”, заяви тя „Качеството на интериора става решаващо. Освен естетиката, функционалността и ергономичността играят основна роля”.
Дамата потвърди, че новата технология ще бъде въведена през 2026 г., в съответствие с плана за подмяна на моделите от B сегмент, следователноще я видим първо в 208 и 2008.

0 от 500