IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Полиция конфискува 134 Fiat-а заради италианското знаме

Колите нямат право да носят националния флаг, защото са произведени извън страната

Вероятно помните, че най-малкият кросоувър на Alfa Romeo трябваше да се казва Milano? Той беше преименуван на Junior, след като италианските власти отхвърлиха оригиналното име. Причината е, че закон блокира концерна Stellantis да използва италианско име за превозно средство, произведено извън страната. Е, сега историята се повтаря, но за друга италианска марка.


Fiat Topolino


В случая Fiat има има проблеми с продажбата на малкия градски модел Topolino в историята. Електромобилът може да запази името си, но трябва да премахне малкото италианско знаме от каросерията си. Най-малко 134 бройки от модела бяха конфискувани от полицията в Ливорно, след като се оказа, че флагът на Италия не може да бъде използван за тях.

Проблемът е, че малкият  EV не се произвежда в Италия, а във фабриката Kenitra в Мароко. Там се сглобяват и сродните модели Citroën Ami и Opel Rocks Electric. Законът датира от декември 2003 г. и гласи: 


Fiat Topolino


„Вносът и износът с цел комерсиализация или пускането на пазара или извършването на действия, насочени недвусмислено към пускане на пазара на продукти с неверни или заблуждаващи указания за произход или произход, представлява престъпление и се наказва по чл. 517 от НК."

Това означава, че поставянето на печат „произведено в Италия“ върху продукти и стоки, които не са с произход от Италия, в съответствие с европейските разпоредби за произход представлява невярно указание.  А нарушителят се наказва с административна глоба от 10 000 евро до 250 000 евро.


Fiat Topolino


Сега Stellantis няма друг изход, освен да махне флага, за да продаде конфискуваните Topolino. От Fiat посочват, че италианският мотив е добавен, тъй като четириколката е разработена в Торино. Говорител на Stellantis коментира, че Fiat е „работил в пълно съответствие с разпоредбите", като е ясно къде се произвежда Topolino, без да се опитва да подведе клиентите. Компанията се съгласи да премахне проблемния стикер, за да освободи тези 134 автомобила, блокирани на пристанището.

Странното в цялата тази история е, че Fiat представи прероденото Topolino преди година. Това означава, че италианските власти са имали достатъчно време да предупредят Stellantis за възможността колите им да бъдат конфискувани. Изглежда, че Fiat са очаквали да се разминат, точно както Alfa Romeo са смятали, че е добре да използват „Milano" за своя малък кросоувър.


Fiat Topolino


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Аз пък се възхищавам на държави, в които законите важат за всички.
  • #5
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 2 месеца )
    Законите са за всички и трябва да се спазват. Много хора направиха маса пари на гърба на фалшиви трърдения и това много често се случва с Италия. Пълно е с марки в модата примерно, които звучат като италиански и създават грешни впечатления.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Време е и други държави да направят същото, омръзна ми да гледам немското знаме върху китайски ментаци и германските бакалий .
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Това си е рекет от властите. Знамето не заблуждава за мястото на производство, а колата е проектирана и създадена в италия. 100% има много стоки и хранителни с различни знамена, които не съвпадат с държавата на производство.
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Вин ( преди 2 месеца )
    Могат да го продават с незалепено знаме, а клиентите сами да си го поставят, никой не може да им забрани!
  • #1
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Приемливо е това нотрябва да има изключение за автомобилите предвидени за продажба в Италия.Иначе за други пазари е редно да се премахне монограма с италианското знаме. А иначе като искат да си ги произвеждат в Италия,ама май нямат вътък спагетарите.Да вземат пример от Алпин,произвежда се в Диеп и си носи френския монограм.