IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Удар по Porsche, хиляди Taycan са с опасни батерии

Електромобилилите могат да пламнат от късо съединение

Германският гигант Porsche изтегля няколко хиляди бройки от електрическия си модел Taycan поради дефектни батерии.Те могат да предизвикат късо съединение, обясни говорител на компанията.
 

Porsche Taycan (2024)


Първоначално беше установено, че около 858 автомобила Taycan са изложени на риск. Те бяха изтеглени през януари, но след допълнителни проверки компанията установи, че е възможно да бъдат засегнати и други. Porsche обяви, че 2936 от спортните автомобили са показали „аномалии“, което изисква смяна на модулите на 600-килограмовите им батерии. Други 4522 броя Taycan не са били проверени и трябва да бъдат закарани в сервизи за проверка.

Клетките за батериите на Taycan се произвеждат от корейската компания LG, а  се сглобяват в Германия. Накрая се поставят в автомобилите в завода на Porsche в Цуфенхаузен.

Taycan беше пуснат на пазара през 2019 г. Компанията продаде над 40 000 бройки през 2023 г. - с 16,7% повече от предходната година. Първият електрически модел на Porsche е от ключово значение за германската марка. Тя очаква 80% от продажбите ѝ да бъдат електрически автомобили до 2030 г., докато постепенно "електрифицира" останалата част от гамата си - от малкия SUV Macan тази година до спортния 718 през 2025 г. 

 

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Колко пъти вече съм давал този клип, който обявявахте за конспирация? Невъзможно било 60% от батериите на porsche да са проблемни. Ето че го потвърждават официално в тази новина и очевидно не е било конспирация. Забавлявай се с клипчето за нещастието на хората. На мен ми става тъжно всеки път когато го гледам, но хора разни! youtu.be/0ghIahkIVCs
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 8 ( преди 1 седмица )
    Ти в каква свят живееш? Някой си купува и си запалва къщата и поршето за да може съседът му да снима и да те забавлява? Porsche правят батерии, които при зареждане в гаража не се палят а директно се взривяват, за да можеш ти да четеш и да се забавляваш? Но това не е истина аз само забавление. Истината е само ако Тесла се запали, защото някой я полял с бензин и това е защото някой я полял с бензин и това е производствен проблем на Тесла. За повече забавление , porsche запали цял кораб Фелисити
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Аха... Разбрах. Значи, ако се запали Тайкан - проблем. Ако се запали Тесла - случват се такива работи. Коментирах статията. В статията не пиша за запалено Порше, което да е проблем на клиетна. Клипчетата в интернет са за смъкване на стреса, а не да бъдат доказателство. То ако се бяха запалили стотици Порше-та нима си мислиш, че нямаше да се активират ония гадове в САЩ, дето обичат да раздават глоби? И стотици клиенти нямаше да вият до небесата, за да вземат някой милион при съдебен процес?!
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До лудория ( преди 1 седмица )
    Ама разбира се че няма нито едно запалено porsche въпреки че 10 пъти съм пускал клип, който обяснява за стотици запалени батерии и дори показва клипове с горящи тайкани, които са били изтрити от YouTube от собствениците по молба на porsche и вероятно срещу заплащане. Пък и какво е изгаряне и потъване на цял кораб заради самозапалване на porsche тайкан? Това не е пожар, а съмнение и грижа за клиента. Не знам дали сте промити мозъци или искате да промивате мозъците на останалите. Не се получава!
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 5 ( преди 1 седмица )
    Те и самолетите рядко падат, ама като паднат...
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Тесльо ( преди 1 седмица )
    Не е верно,стъкмистически е доказано,че електромобили се палят в пъти по малко.
  • #4
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Поговорете си. Вие и вашите вътрешни гласове. Може да си обсъждате каквото си искате измислици между вас си. В реалния свят, обаче, измислиците са си само измислици.
  • #3
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Чета и никъде не виждам да е имало пожар. Пише, че създава предпоставка за такъв. Направили са анализ и са решили предварително да решат проблема в полза на клиента. Така се задържа клиент. Нека сега да си поговорим за любимата марка на "писателя" - пожари при Тесла, отказана гаранция за излязъл от завода пикап на 55 км поради теч, мантрата "това си е проблем на клиента"... Вижда ли се разликата? Компания с грижа за клиента и такава на човек с прякор "лъжлив Мъск"?
  • #2
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Това беше ясно. Няма как при едни и същи клетки кривата на зареждане на Порше да е много по-агресивна от на Тесла, особено във високите проценти, без да има последствия. Правеха новини с бързото зареждане, сега правят едни други новини.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Тази "новина" не е като да не съм ви я разказвал десетки пъти. Но не ми вярвахте и смятахте че хейт за защита на Тесла, която произвежда батериите си със същите клетки на LG, но няма пожари. Учудвам се Как толкова време им отне на porsche, след като hyundai и general motors смениха всичките батерии на LG още преди години заради масовите самозапалвания, които бяха прикрити от медиите, но не пропуснаха да напишат поне по 3 статии за всеки един пожар на Тесла, дори да не е самозапалване.